Spring naar inhoud

Zorgwekkende ontwikkeling ! fusie tussen Bayer en Monsanto

Afbeeldingsresultaat voor bayer monsantoHet Duitse Bayer zorgt voor de meest omstreden overname van de eeuw. De megafusie tussen het controversiële gentechbedrijf Monsanto en bestrijdingsmiddelenfabrikant Bayer leidt tot een golf van kritiek onder boeren, toezichthouders en milieubeschermers. Gentechnoloog Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam: “Als je denkt dat het niet nog erger kan, dan gebeurt dit.”

Bayer betaalde 59 miljard euro voor Monsanto. Het superbedrijf is straks verantwoordelijk voor een derde van de wereldmarkt op het gebied van zaadproductie en bestrijdingsmiddelen. De angst bestaat dat deze gigant te veel invloed op onze voedselvoorziening krijgt. Er wordt zelfs gesproken van een monopolie.

Monsanto heeft een slechte reputatie, onder meer door genetische manipulatie van gewassen en vanwege de ontwikkeling van Agent Orange. Bayer heeft aspirine als een van de bekendste producten, maar ontwikkelde ook heroïne en mosterdgas.

De verwachting is dat Bayer hetzelfde trucje gaat uithalen als Monsanto eerder deed: het wil genetisch gemodificeerde zaden hebben die specifiek bestand zijn tegen de bestrijdingsmiddelen van Bayer. Monsanto ontwikkelde eerder zaden die tegen Monsanto’s bestrijdingsmiddel Roundup konden. Boeren sluiten een contract af met het bedrijf dat ze verplicht stelt om de zaden én de bestrijdingsmiddelen van Monsanto te gebruiken, waarvan niet duidelijk is of ze veilig zijn.

De regels omtrent gentechnologie zijn in Europa veel strenger dan in de VS. Critici vragen zich nu af of de twee bedrijven zo de gestokte TTIP-onderhandelingen willen omzeilen en ‘controversiële Monsanto-producten via een achterdeur op de Europese markt’ gaan verkopen.

Bekijk hier een fragment van EenVandaag over de overname:

http://buitenland.eenvandaag.nl/standalone-player/111799

Bron: Waarom de fusie tussen Bayer en Monsanto zo zorgwekkend is | Wel.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: