Spring naar inhoud

Maanlandingen niet echt gebeurt ! – redenen voor het project

De reden voor het maanlanding project.

Zoals we allemaal weten zijn de russen en Amerikanen al van voor de tweede wereld oorlog in een koude oorlog. Deze koude oorlog spitste zich na de tweede wereld oorlog toe op een ruimte wedloop.

De Duitse geleerden die in de oorlog de Duitse V1 en V2 raketten ontwierpen werden door de Amerikanen en Russen ingelijfd en kregen daardoor gratie. Voor de Amerikanen was dat Werner von Braun. Hij was de motor achter het raketprogramma van de Duitsers.


Met deze geleerde haalde de Amerikanen een hele grote binnen, Werner von Braun was de man achter de Apollo raketten en later ook de man van de maanlandingen. Maar de Russen bleken ook zeer goed in het bedrijven van de ruimte vaart en namen in eerste instantie een voorsprong.

In 1957 lanceerden de Russen de spoetnik, een satelliet die als eerste een baan om de aarde maakte. De Russen maakte hiermee heel wat los en de Amerikanen waren er beslist niet blij mee. Ook omdat de ruimte militair gezien natuurlijk heel erg belangrijk is. Daarna volgde de Russische Spoetnik 2 met een hond aan boord , Laika genoemd.  De hond overleefde het gebeuren helaas niet en stierf aan stress en oververhitting.

Later werden door de Russen nogmaals twee honden de ruimte ingestuurd en met succes weer terug gehaald naar de Aarde. De  Amerikanen probeerden het even later met een aantal apen, die ook weer heel terug keerden.

Maar de Russen namen pas echt een voorsprong toen zij de eerste mens, Joeri Gagarin, de ruimte instuurde en deze heelhuids weer op Aarde terug ontvingen. Daarna volgde ook de Amerikanen met Alan Shepard en john Glenn.  Maar ook met de eerste ruimte wandeling hadden de Russen ook weer de primeur.

De Russen dreigde de macht in de ruimte te krijgen en dat zat de Amerikanen niet lekker. Ook was er eind jaren 60 de Vietnam oorlog die ook al niet echt positief voor Amerika verliep. Het bijna ontstaan van een derde wereld oorlog om Cuba tussen Rusland en Amerika dreef de koude oorlog naar een hoogte punt.

Amerika had iets nodig om een heel groot statement te maken, wij zijn de grootste natie in de wereld!

Zo moest het zijn . En het plan werd gelanceerd door Kennedy in 1960.  Wij zullen de eerste zijn die een man op de maan zet en ook weer terug haalt. Ondertussen waren de Russen al lekker onderweg naar de maan met hun Loena missies. Zij kregen het voor elkaar om in 1966 het eerste onbemande voertuig op de maan te zetten.

Kortom het was de Amerikanen er alles aan gelegen om als eerste die mens op de maan te zetten. Want het zou niet alleen technisch een voorsprong zijn maar ook zeer zeker sociaal een heel belangrijke zet zijn. In de ogen van veel wereld burgers zou de natie die dat voor elkaar zou krijgen toch wel superieur zijn.

In dat opzicht is het dan ook misschien niet eens zo verleidelijk geweest om een plane te opperen om die hele maanlanding te faken. Het was namelijk nog voor geen enkel land op de wereld mogelijk om een mens op de maan te zetten. Het ontbrak iedereen gewoon aan kennis en techniek.

Maar waar de Amerikanen in die tijd wel heel erg goed in waren was het maken van illusies op film. Met name Walt Disney was de man die dat heel erg goed kon. Laat nu deze Walt Disney en Werner von Braun heel goede vrienden zijn geweest. Zij bespraken ook heel veel zaken betreffende de ruimte vaart en hoe dit in beeld gebracht moest worden. Er werdt zelfs in een studio een complete film gemaakt over de maanlanding, laten we zeggen een tryout.  “2001 a space odyssey”

De Amerikanen hadden niet de mogelijkheid om de maanlanding zelf te realiseren maar konden wel de illusie creëren in die tijd. Hier kom ik later nog op terug in latere artikelen.

In dit artikel heb ik willen aangeven hoe belangrijk het voor Amerika was om deze race te winnen. En dit zou koste wat kost gebeuren. De reputatie van een gehele natie stond immers op het spel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: