Spring naar inhoud

Beste landgenoten, nakomelingen van kapers, rovers en mensenhandelaren >

Zelden is er een boek verschenen dan het boek dat de geschiedenis van de Nederlanden zo herschrijft, ontdaan van propagandistische leugens en goedpraterijen. Ja, ‘s Neerlands rijken hebben hun rijkdom bij elkaar geharkt met mensenhandel, opium en kaperspraktijken en het klootjesvolk verdiende hier een grijpstuiver aan.

Tot die conclusie kom je na het lezen van het boek Roofstaat. De schrijver Ewald Vanvugt geeft aan het boek de ondertitel mee ‘Wat iedere Nederlander moet weten’ en daarmee ben ik het roerend eens. Roofstaat raast in 12 hoofdstukken door de vaderlandse geschiedenis van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in het voormalig Nederlands-Indië ruim zestig jaar geleden. Van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de West-Indische Compagnie via door de overheid aangemoedigde kaapvaart en piraterij, de mensenhandel in de Oost en de West (Nederlanders hebben tenminste 600.000 Afrikanen verscheept, en in Azië ging het zelfs om nog meer mensen), de staatsinkomsten uit opium uit Nederlands-Indië, het geroofde exotische cultuurgoed in de rijksmusea tot aan het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis.

Pas in 1814 werd een einde gemaakt aan de wettige Nederlandse mensenhandel, terwijl begin 1900 nog steeds kinderarbeid in Nederlands-Indië in de staatsopiumproductie bestond. De geschiedenis is doordrenkt met huichelarij en leugenachtigheid van de overheid. Een paar van de talrijke voorbeelden die Vanvugt naar voren brengt. Hollandse vrouwen die in verre buitenposten een vreselijke misdaad pleegden als zij seks hadden met de gevangen Aziaten of Afrikanen, maar het seksuele misbruik van gevangen vrouwen door de eigenaren werd door de vingers gezien. De huichelarij rond opium slaat alles. De Hollandse overheid in Indië eigende zichzelf het monopolie op de handel en productie van opium toe, waaraan ze schatten verdienden. Tegelijkertijd werd het in Nederland zelf verboden. In Indië bood de overheid opium te koop aan, zo heette het, om de burgers te beschermen. Anders zouden misdadige smokkelaars het doen en de mensen uitzuigen. En dan de ‘politionele acties’ van het leger die niets anders waren dan massamoorden van de overheid na de Tweede Wereldoorlog.

De schrijver neemt de argeloze lezer aan de hand mee naar Amsterdam, waar door tal van monumenten het koloniale verleden wordt verheerlijkt en het zo anders wordt voorgesteld dan de kille werkelijkheid is geweest. Ze laten zien dat Nederland koloniën bezat ‘om de bevolking te helpen hun natuurlijke bronnen te ontwikkelen’. De westerlingen zouden de ‘primitieven’ beschaving bijbrengen.

Het boek begint in de tweede alinea van het eerste hoofdstuk met een zin die alles vertelt over wie we nu eigenlijk zijn:
“De eerste bewoners van de delta van Rijn, Maas en Schelde waren zelf landverhuizers die als varende nomaden in kano’s en op vlotten hier arriveerden…’ Ook dat waren de oorspronkelijke Nederlanders: gelukszoekers. Hoe treffend in een tijd dat talrijke migranten die naar ons land vluchten, door een deel van onze bevolking worden verketterd.

Ik schaam me nakomeling te zijn van dit roversvolk, maar houd hoop dat het ooit nog eens goed komt. Een boek zoals Roofstaat kan daaraan een bijdrage leveren, maar dan moeten we wel stoppen met onze kinderen een ‘vaderlandse geschiedenis’ te onderwijzen, die nooit heeft plaatsgevonden.

Rob Vellekoop, 30 december 2016

Bron: Beste landgenoten, nakomelingen van kapers, rovers en mensenhandelaren >

1 reactie »

  1. Psychopaten waren er altijd al. Alles concentreert zich hier vanaf ca. 1400 rond de Nassauers. Duitse roof”ridders” van een heel “buitenaards crimineel” slag.

    Erbschleichend (op een enorme erfenis afsluipend) hebben ze hier de fam. Van Polanen bedrogen, aangaande hun werkelijke (niet adellijke, maar van een uiterst gewelddadige roversbende van vader op zoon, die -kennelijk om ze te muilkorven en in het gareel te krijgen- te Laurenburg onder het bisdom Münster rond het jaar 1000 ten onrechte een minimale ambtelijke aanstelling had verkregen van de katholieke kerk) afstamming.

    Die zaten overal en als de ware aanstokers, vuistdiep in alle rottenis.

    Ook Brabant is half uitgemoord en tot wingewest uitgeroepen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: