Spring naar inhoud

MIND CONTROL

Duitse onderzoekers creëren, en wissen valse herinneringen in de hoofden van mensen

Moeten we niet eens zorgvuldig naar de methoden kijken die door aanklagers en politie worden gebruikt bij het zoeken naar de ‘waarheid?”

Een team van onderzoekers in Duitsland heeft succesvolle experimenten uitgevoerd waarbij zij hebben aangetoond hoe valse herinneringen gemakkelijk kunnen worden ingeplant en, wat nog belangrijker is, uitgewist, met mogelijk ernstige gevolgen voor het rechtssysteem.

Het team van de Universiteit van Hagen, het Leibniz-Institut für Wissensmedien, de Johannes Gutenberg Universität Mainz en de Universiteit van Portsmouth voerde in de loop van een aantal sessies een reeks geheugenexperimenten uit op vrijwilligers.

Zij wilden enerzijds bevestigen dat het mogelijk is valse herinneringen in de geest van een proefpersoon te implanteren met behulp van bepaalde psychologische technieken en trucs die sterk berusten op de kracht van suggestie door herhaling, en anderzijds nagaan in hoeverre deze herinneringen kunnen worden gewist.

In dit laatste experiment creëerden de onderzoekers fictieve, maar plausibele verhalen uit de kinderjaren van 52 deelnemers en vermengden zij deze met gebeurtenissen die werkelijk hebben plaatsgevonden.

De onderzoekers versterkten vervolgens deze valse herinneringen in de geest van de deelnemers door de ouders van de vrijwilligers te vragen mee te spelen en te beweren dat de dingen precies zo gebeurden als beschreven, inclusief de bijkomende, fictieve elementen.

Dit proces werd in de loop van meerdere sessies zodanig herhaald dat veel van de deelnemers ervan overtuigd raakten dat de verhalen in feite waar waren en zo werd een valse herinnering geboren.

Nu moesten deze valse herinneringen nog uit de hoofden van de vrijwilligers worden verwijderd, wat bijna even gemakkelijk bleek als het implanteren ervan.

Ze vroegen de vrijwilligers alleen maar de bron van de herinnering te identificeren, terwijl ze benadrukten dat valse herinneringen kunnen worden gecreëerd door een proces van herhaalde, uitgelokte herinnering dat zelf een vorm van conditionering kan worden.

“Als je mensen op dit punt kunt brengen waar ze zich bewust van zijn, kun je ze in staat stellen dichter bij hun eigen herinneringen te blijven en de suggestie van andere bronnen uit te sluiten,” zegt psychologe Aileen Oeberst van de Universiteit van Hagen.

Aileen Oeberst
Prof. Dr. Aileen Oeberst

In de loop van meerdere sessies begonnen de vrijwilligers de valse herinneringen af te schudden waarvan ze voorheen, met een duwtje van hun ouders, dachten dat ze helemaal echt waren, waarbij de meerderheid terugkeerde naar de basislijn van goedgelovigheid van hun eerste ontmoeting tijdens welke de valse herinnering begon.

Bij follow-ups een jaar later was ongeveer 74% van de vrijwilligers hun valse herinneringen kwijt of verwierp ze zelfs ronduit dat ze ooit hadden plaatsgevonden.

Dit soort verontrustend maar belangrijk onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben op het gebied van het strafrecht, waarbij vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de methoden die door aanklagers, politie en anderen worden gebruikt bij het zoeken naar de ‘waarheid’ van een gebeurtenis in het verleden.

Ook interessant: Brainwash-politiemensen als mind-control-wapens?

Tijdens een training leerde een politieman uit Amsterdam om gedachten in iemands hoofd te brengen.

Lees hier verder

Bronnen:

https://www.naturalnews.com/2021-03-27-german-researchers-successfully-implant-delete-false-memories.html

https://www.rt.com/news/519038-german-researchers-create-erase-memories/

In mijn praktijk heb ik ook wel eens mensen gehad die me vertelden dat ze van een therapeut vernomen hadden dat ze als kind misbruikt waren. Dit omdat hun huidige problemen daar naar wezen, maar daar zelf absoluut geen herinnering aan hadden. Een enkele keer kreeg ik daar een raar gevoel bij alsof er iets niet klopte. In die zin lijkt me een regressie een goede methode omdat dan de persoon in kwestie zelf ontdekt wat er werkelijk gebeurd is, zonder dat er iets gesuggereerd wordt.

Elias Telegram-groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: