Spring naar inhoud

Nieuw ongecensureerd internet ?

Hoop gevestigd op Tim Berners-Lee lukt het hem om de massa weg te halen bij de corrupte bendes, zoals Google, Amazone en Facebook. Zullen we daar massaal, met onze gegevens, vrij en onafhankelijk zijn? We wachten af wanneer hier de aftrap van komt. In elk geval geven veel mensen al aan dat ze Facebook willen verlaten, zijn er veel mensen die niet met Google werken. Ik schreef hier al eerder in een stuk over. Ik wacht met spanning af enals het er komt en het is veilig neem ik de overstap. Niet voor niets is deze site tot stand gekomen, na al het geduvel en censuur van Fakebook.

De man die het World Wide Web heeft gebouwd, bouwt een ‘nieuw internet’, waar u uw gegevens beheert.

Tenzij je onder een rots hebt geleefd, weet je dat Tim Berners-Lee een vrij belangrijke kerel is in de technologiewereld. Hij is de vader van het internet, verantwoordelijk voor het ontstaan van het World Wide Web zoals wij dat kennen.

En hij haat wat het is geworden. Dus hij onderneemt wat actie om het te herstellen.

Ziet u, Berners-Lee heeft al jaren zijn afkeer uitgesproken van de manier waarop grote bedrijven een zogenaamd vrije omgeving hebben ingenomen en er beperkingen aan hebben opgelegd. Hij houdt er niet van hoe groepen als Facebook, Google en Amazon het internet effectief hebben gecentraliseerd, noch hoe ze de gegevens van mensen controleren. Dus werkt hij in plaats daarvan aan een nieuw platform en startup die de oorlog verklaart aan Big Tech.

Inrupt is een startup waar Berners-Lee al zo’n negen maanden stiekem aan werkt. Hij heeft zelfs een sabbatical genomen van zijn prestigieuze positie als docent bij MIT’s CSAIL labs om fulltime te kunnen werken. En Inrupt zal deze week eindelijk de wereld in gaan, vertelde Berners-Lee Fast Company in een exclusief interview.
“De bedoeling is wereldheerschappij,” zegt hij.

Inrupt is gebouwd op het ‘Solid’ platform, iets waar hij en anderen bij MIT al jaren aan werken. Solid is in principe ontworpen om net als de begindagen van het internet, wild en vrij te zijn, en Inrupt zal de manier zijn om er toegang toe te krijgen, in ieder geval om te beginnen. In een demonstratie voor het stuk, trok hij wat leek op een zeer basale browserpagina, volledig kaal. Een deel van een app gebouwd voor zijn persoonlijk gebruik, het toont zijn agenda, adresboek, chats, zijn muziek etc. Het is alsof je Google Drive combineert met WhatsApp, Spotify en vrijwel elk stukje cloud-opslag en online connectiviteit dat je vandaag de dag gebruikt, allemaal op één plek. Het verschil is dat alle informatie onder zijn controle is.

Inrupt

Terugnemen van het internet

Het basisidee is dat elke gebruiker een Solid ID en Solid pod krijgt toegewezen wanneer hij of zij voor het eerst online komt op het platform, dat kan worden gehost waar u maar wilt. Pod staat hier voor personal data store, dat is wat het doet. In plaats van apps zoals Google Drive, waar je gegevens worden opgeslagen op de server van het bedrijf en dus onderworpen zijn aan hun data harvesting. Op Solid bestaat echter al je data in je Solid pod. Wanneer een app toegang vraagt, zal Solid zich authenticeren en dan kunt u ervoor kiezen om deze toegang te geven tot uw pod.

Met behulp van Solid denkt Berners-Lee dat mensen kunnen ontsnappen aan het gegevensmonopolie dat hij voelt dat bedrijven als Google en Facebook proberen te creëren. Inrupt is dan gewoon een manier voor ontwikkelaars om hun eigen apps voor het platform te bouwen. En net als bij het internet is Berners-Lee niet van plan om enorme winst te maken. In plaats daarvan maakt hij het platform open source en is hij van plan om de komende maanden over de hele wereld te toeren, waarbij hij de ontwikkelaars begeleidt bij het bouwen van hun eigen gedecentraliseerde apps met behulp van Inrupt.

Internet freedom

Natuurlijk, Berners-Lee is zich er zeer van bewust dat wat hij probeert te doen Big Tech echt van streek zal maken. Het ding is, het kan hem niet schelen, en hij was heel duidelijk over dat in het interview.
“We praten niet met Facebook en Google over het al dan niet invoeren van een complete verandering waarbij al hun bedrijfsmodellen van de ene op de andere dag volledig worden omgegooid”, verklaarde hij. “We vragen niet om hun toestemming.”

https://www.robertosworld.nl/komt-er-een-onafhankelijk-veilig-internet/

1 reactie »

  1. Beetje hypocriete stelling. Op sites zoals Joop (vara) of NU en ook hier worden berichten bekeken en beoordeelt. Van vrije meningsuiting is al jaren geen sprake meer. Elke site heeft zijn heilige huisjes en als je daar tegenaan trapt is een ban het resultaat. Was je eerst populist als je tegen beleid aantrapte ben je tegenwoordig een complotdenker of een wappie. De inhoud wordt steeds vaker genegeerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: