Spring naar inhoud

Nederlandse regering blijkt vurig pleitbezorger van Grote Reset (Nieuwe Wereld Orde)

De Nederlandse regering blijkt een groot pleitbezorger van de Grote Reset, een plan dat is bedacht door oprichter van het World Economic Forum Klaus Schwab. In eerste instantie spraken vooral buitenlandse politici zich hierover uit, maar sinds enkele maanden wordt de term ook gebezigd door Nederlandse ministers en staatssecretarissen.

De Grote Reset, ook wel ‘Transforming Our World’ en ‘Build Back Better’ genoemd, zou tot doel hebben om ‘het kapitalistische systeem te verbeteren’, maar critici waarschuwen dat de boel nu doelbewust kapot wordt gemaakt om alles straks weer opnieuw op te bouwen volgens de plannen van Schwab.

Er ís geen ‘terug naar het pre-coronatijdperk’

Op donderdag 24 september verwerkte staatssecretaris Stientje van Veldhoven de term in haar toespraak tijdens het Springtij Festival op Terschelling. Ze pleitte in haar speech voor de circulaire economie. “Juist nu, nu we besluiten over de manier waarop we de economie weer willen opbouwen. En dan zeg ik het de Europese Commissie dan ook na: ‘Let’s build back better!’ – beter goed gejat dan slecht bedacht.”

Ze zei te geloven dat een snellere transitie naar een klimaat-neutrale, circulaire economie echt mogelijk is. “Er ís geen ‘terug naar het pre-coronatijdperk’. Er is alleen een weg vooruit. Een nieuw perspectief.” Oftewel: het wordt nooit meer zoals het was.

Een dag later, op 25 september, nam minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VN deel aan het zogeheten ‘Building Back Better’-event van de Alliantie voor Multilateralisme, een ‘informeel netwerk van ministers van Buitenlandse Zaken van meer dan 60 landen’.

De Covid-19-pandemie werd bestempeld als crisis en als kans

In een verslag van deze vergadering, die plaatsvond van 21 september tot en met 2 oktober, schrijven ministers Blok en Sigrid Kaag dat de inzet van het Koninkrijk der Nederlanden was gericht op drie thema’s: versterken van multilaterale samenwerking; het bevorderen van vrede, veiligheid en recht en het tegengaan van ongelijkheid; en Building Back Better. Het is dus inmiddels een zeer belangrijk speerpunt geworden.

“De Covid-19-pandemie werd bestempeld als crisis en als kans: ‘A chance to Build Back Better’,” aldus Blok en Kaag. Ze merkten op dat minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen tijdens het Leaders Event van het Climate Vulnerability Forum op 7 oktober onderstreepte hoe de huidige crisis ook aanleiding kan geven tot Building Back Better.

Minister Kaag nam op 23 november deel aan de Raad Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking, die net als de Algemene Vergadering van de VN virtueel plaatsvond. In haar verslag schreef ze dat ‘Team Europe’ ervoor kan zorgen dat schuldmaatregelen ondersteund worden met de juiste instrumenten, om zo partnerlanden in staat te stellen “to build back better” in lijn met de Sustainable Development Goals en het klimaatakkoord van Parijs.

Stroomversnelling

Minister Van Nieuwenhuizen verwees op 8 december bij de digitale vergadering van het High-Level Experts and Leaders Panel on Water (HELP) nog een keer naar de Grote Reset. Ze zei:

Global carbon neutrality is an essential goal. Hopefully we’ll get there by 2050. But in the meantime we must deliver a breakthrough on climate adaptation. Not in 2050, not in 2040 or 2030, but now. COVID-19 is terrible, but let’s take this opportunity to build back better and create a more resilient world.

Een dag later, op woensdag 9 december, zei Van Nieuwenhuizen bij de Flood & Coast Conference van het Environment Agency: “We need to build back better and create a more resilient future!”

Het moge duidelijk zijn dat de Grote Reset of Build Back Better een belangrijk onderdeel vormt van het beleid, ook in Nederland, en nauw verweven is met de klimaatdoelstellingen. Het wordt gepresenteerd in mooie bewoordingen, maar vele deskundigen hebben er inmiddels voor gewaarschuwd. Zo schreef de Duitse professor Antony P. Mueller over de Grote Reset: “De plannen om een nieuwe wereldorde te installeren, zijn in een stroomversnelling gekomen.”

Bron: Nederlandse regering blijkt vurig pleitbezorger van Grote Reset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: