Spring naar inhoud

Prominente hoogleraar: ‘Coronapandemie voorbij in Zweden’

Een prominente Deense onderzoeker heeft gesuggereerd dat de coronapandemie in Zweden voorbij is en dat het land groepsimmuniteit heeft opgebouwd. De immuniteit is samen met de andere maatregelen genoeg om de ziekte onder de duim te houden, aldus professor Kim Sneppen van het Niels Bohr-instituut in Kopenhagen tegenover de krant Politiken.

Uit cijfers die zijn verzameld door de website Our World in Data blijkt dat Zweden in de afgelopen week gemiddeld 23 coronagevallen per miljoen inwoners per dag registreerde. In Denemarken waren dat er 61. In Zweden lag het sterftecijfer in april, mei en juni hoger dan in Denemarken, maar ze zijn nu mogelijk wel klaar met de epidemie, zei Sneppen.

Uit een studie die is gepubliceerd door Tom Britton van de Universiteit van Stockholm blijkt dat slechts 43 procent van de bevolking immuun hoeft te zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Normaal gesproken wordt een grens van 60 tot 70 procent gehanteerd.

Groot verschil

“Die 20 procent maakt een groot verschil omdat mensen die aan het begin van de epidemie besmet raakten, het meest vatbaar voor besmetting en het meest sociaal actief waren,” zei Britton tegen Politiken.

De Deense staatsepidemioloog Kare Molbak waarschuwde tijdens een persconferentie dat Denemarken nog steeds in de eerste golf zit. “De golf in de lente heeft zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen omdat we in winterslaap gingen,” zei hij.

Juiste strategie

Professor Soren Riis Paludan van de Universiteit van Aarhus zei dat er steeds meer bewijs is dat Zweden de goede weg is ingeslagen. “Ze kozen de juiste strategie, maar waren aan het begin niet goed voorbereid en konden de kwetsbaren niet beschermen.”

Anderen denken dat zich nog meer uitbraken zullen voordoen in Zweden.

Bron: Prominente hoogleraar: ‘Coronapandemie voorbij in Zweden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: