Spring naar inhoud

Alles wat je dacht te weten over groene energie

De nieuwe documentaire Planet of the Humans van filmmaker Michael Moore is de komende maand gratis te bekijken op YouTube. De film heeft felle kritiek op hoe de strijd tegen klimaatverandering tot nu toe is gevoerd: alles wat ons is verteld over groene energie is een leugen.

“De milieubeweging heeft de strijd verloren door goedbedoelde maar desastreuze keuzes te maken, onder andere door te geloven dat zonnepanelen en windmolens ons kunnen redden, en door toe te geven aan de zakelijke belangen van Wall Street,” zeggen de makers.

Illusie

“Deze film laat zien hoe we op het verkeerde pad zijn gezet in onze pogingen deze planeet te redden,” lichtte Michael Moore toe.

De documentaire laat haarfijn zien hoe hypocriet, naïef en ronduit slecht de vaak groene multinationals en hun volgers zijn.

Regisseur Jeff Gibbs toont dat ‘groene alternatieven’ als wind- en zonne-energie, elektrische auto’s en biomassa niet werken. Sterker nog: ze maken alles alleen maar erger.

“Het idee dat groene energie ons zal redden, is een illusie,” zei hij.

Fraude

Er komen in de film talloze voorbeelden voorbij van fraude met groene energie. Wind- en zonne-energie blijken nauwelijks elektriciteit op te leveren en er worden alleen maar meer fossiele brandstoffen verstookt om de groene energiesystemen vol te pompen.

Ondertussen wordt het landschap onherstelbaar beschadigd.

Een biomassacentrale in Michigan, die vlak bij een school en een verzorgingstehuis staat, blijkt niet alleen hout te verstoken, maar ook giftig creosoot.

In de winter kleurt de sneeuw er zwart.

Niet wat het lijkt

In Michigan bouwde men ook een zonneweide ter grootte van een voetbalstadion. De installatie blijkt slechts 10 huizen per jaar van elektriciteit te kunnen voorzien.

In Vermont zijn hectares bos verwijderd en stukken berg opgeblazen om plaats te maken voor 21 gigantische windmolens die gemiddeld eens per week draaien.

Gibbs, zelf voorstander van groene energie, moet met pijn in het hart toegeven: “Overal waar ik kom, is groene energie niet wat het lijkt.”

En overal blijken groene energiesystemen niet te kunnen functioneren zonder de traditionele systemen.

“Groene energie vervangt fossiele brandstoffen dus niet eens,” verzucht Gibbs.

Liegen

RTL Z-presentator Roderick Veelo reageert:

We zien klimaatgoeroe Al Gore liegen over zijn oliewinsten. Hoe grote namen uit de milieubeweging – zoals activist en schrijver Bill McKibben – in bed kruipen met multinationals. We zien Apple liegen over 100 procent duurzame productie. Maar verreweg het meest schokkend zijn de mijnbouw, de ontbossing, de milieuvernietiging, het afval en de fossiele brandstoffen die nodig zijn bij de productie van zonnepanelen, windturbines en biomassa. […] Elke politicus die ook maar suggereert dat een onderneming, een auto, een huishouden, laat staan een hele stad grotendeels op wind en zon zou kunnen draaien, liegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: