Spring naar inhoud

Vlinders zijn vrij (0) –  DE METAFOOR VAN HET FILMTHEATER

Vlinders zijn vrij is een boek geschreven door Stephen Davis. Hij verwoord in dit boek zijn kijk op onze werkelijkheid. voor de totale inhoudsopgave kijk op: Vlinder zijn vrij

Er is een hele radicale manier van denken voor nodig. Maar die is erg radicaal, die is erg moeilijk, omdat we er van uit gaan dat de wereld reeds „daarbuiten‟ is, ongeacht onze ervaring. Maar dat is niet zo. Kwantumfysica is daar heel duidelijk over.
Dr. Amit Goswami

VOORWOORD DEEL EEN

Je dient drie dingen begrijpen voordat we onze reis over de bergen beginnen…

EEN: Hoewel op dit boek een copyright rust, heb je hierbij toestemming om het te printen, te kopiëren, uit te lenen, weg te geven, aan te halen, kortom er mee te doen wat je wilt; behalve het boek geheel of gedeeltelijk te verkopen of er op welke manier dan ook geld aan te verdienen, of om iemand te helpen die er geld aan wil verdienen, hoe dan ook. Het is mijn overtuiging dat de informatie in dit boek ten allen tijde kosteloos beschikbaar moet zijn, voor iedereen die er kennis van wil nemen.

TWEE: Het schijnt dat veel verkenners bij terugkeer naar hun groep, moeilijk te verklaren zaken tegenkomen. Het is inderdaad niet eenvoudig om mensen wat ze niet direct ervaren hebben te laten begrijpen. Daarom zal ik nu en dan citaten uit andere bronnen weergeven. Deze citaten zijn, omdat een bekend persoon hetzelfde heeft gezegd, niet bedoeld om mijn gelijk te halen. Ze zijn toegevoegd om een lastig concept uit te diepen, om een andere kijk te geven in bewoordingen die anders dan de mijne, maar er wel mee in verband staan. Er zijn uitzonderingen, maar de citaten en referenties hebben voetnoten om je in staat te stellen deze bronnen zelf te raadplegen. Klik eenvoudig het voetnootnummer aan; dat zal je naar een actieve internetlink brengen. Via je internetbrowser kun je de internetlink volgen naar de brongegevens. Klik daarna het woord lezen in de eindnoten aan; het zal je naar de laatst gelezen tekst terugbrengen. Probeer het eens bij dit voetnootnummer.1 In de tekst zijn videolinks toegevoegd, om tijdens het lezen te bekijken. Klik daarvoor de gekleurde hyperlink aan. Bij enkele hoofdstukken zijn filmsuggesties toegevoegd. Die zijn niet informatief bedoeld, maar zitten dicht genoeg op het onderwerp, om interessant en aanvullend te zijn, én vermakelijk.

DRIE: Mensen leren het snelst, als ze iets nieuws met iets bekends kunnen vergelijken; vergelijkenderwijs dus.2

Als ik bijvoorbeeld over een nieuwe game wil vertellen met de naam Blat-Blop, dan heb je voordat je eraan wilt waarschijnlijk veel vragen en wil je meer weten. Maar ik kan Blat-Blop niet zomaar aan je uitleggen. De game verschilt totaal van alle andere. Dus wat te doen? Dus vertel ik je dat Blat-Blop zoiets is als voetbal, maar dan zonder bal en zonder doelpalen. Hiermee begin je al te begrijpen waar ik het over heb, hoe gek en onwaarschijnlijk het ook klinkt.

Je stelt je nu waarschijnlijk een groep mannen voor die in shirt en korte broek over een veld heen rennen, wat ze in Blat-Blop ook doen, maar je hebt nog geen idee hoe en waarom. Toen ik je zei dat Blat-Blop op voetbal lijkt, gebruikte ik een vergelijking, om met twee verschillende dingen een nieuwe betekenis te creëren. En dan is er de metafoor.

Een metafoor is een vorm van beeldspraak, om met het ene iets anders aan te duiden en dat dan te vergelijken. Shakespeare bijvoorbeeld zei „Heel de wereld is toneel,‟ en vergeleek als metafoor de hele wereld met een toneel. Een metafoor lijkt veel op een vergelijking, maar dan zonder vergelijkende woorden. We zouden Shakespeare‟s metafoor in een vergelijking kunnen gieten, door het woord zoals er aan toe te voegen: Heel de wereld is zoals toneel.

Aan de andere kant laat een analogie de overeenkomst tussen dingen die verschillend lijken zien; die lijkt daarmee veel op een uitgebreide metafoor of vergelijking. Maar een analogie is niet zomaar een wijze van spreken. Het kan ook een logisch argument zijn: als daarbij twee dingen op een bepaalde manier op elkaar lijken, dan lijken ze op een andere manier ook op elkaar. E

en analogie kan je inzicht geven, door een onbekend geval te vergelijken met een bekend geval. Dan is er ook nog de allegorie, een één-op-één vergelijking of vervanging van iets figuratiefs in literair opzicht. Deze heeft veel weg van een metafoor, maar allegorieën zijn doorgaans subtieler en diepzinniger van opzet, met complete boekwerken en kunst erin verwerkt.

Ik vertel dit alles om twee redenen. Ten eerste ben ik in mijn verklaringen als verkenner, bij moeilijk te omschrijven onderwerpen, gedwongen om vergelijkingen, metaforen en analogieën te gebruiken. Ik zou dan wensen dat er duidelijker bewoordingen waren voor mijn ontdekkingen, zonder al die vergelijkingen, maar die zijn er helaas niet.

Ten tweede heb ik een lichte hersenbeperking (gekke koeienziekte?). Ondanks inspanningen en ijverige studie, in de definities en differentiaties in de verschillen tussen metafoor en een analogie, kan ik nog steeds dat verschil niet zien. Weest daarom gewaarschuwd, zeker leraren Nederlands, dat ik die twee begrippen door elkaar kan halen. Elke mogelijk fout in die richting kan worden toegeschreven aan mijn persoonlijk zwakte op dit punt.

Maak u dan nu gereed voor vele metaforen en analogieën, welke dan ook. Zoals…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: