Spring naar inhoud

Basisinkomen is de toekomst !

Afbeeldingsresultaat voor basisinkomen

In het verleden heb ik al vaker mijn voorkeur voor een basisinkomen uitgesproken op deze site.  In deze aflevering spreekt de historicus Rutger Bregman over het basis inkomen.   Of beter gezegd een burger dividend, meedelen in de nationale winst van de BV Nederland.

De economie is op het ogenblik verstrikt in een constructie waarbij bijna 30% van de bevolking een nutteloze baan heeft die eigenlijk niks bijdraagt aan de samenleving.  Een baan waarvan mensen zelf zeggen dat ze eigenlijk nutteloos werk doen.

Daarnaast hebben we de rijke elite die rentenieren van hun bezittingen en dus ook geen nuttige bijdrage aan de samenleving bijdragen.  De grootste groep van de bevolking zit gevangen in dit systeem en hebben geen mogelijkheid om zich nuttig te maken voor de samenleving omdat ze compleet afhankelijk zijn van hun salaris.

Door iedereen een basisinkomen te geven kunnen mensen die een nutteloze baan hebben iets zinnigs met hun leven gaan doen zonder het risico te lopen in de goot te eindigen.    Het is dus geen kostenpost voor de samenleving maar een zeer goede investering.

Als je kijkt naar bv het Amsterdam Project van Bo van Erven Dorens waarbij zwervers een bedrag krijgen van 10000 euro blijkt namelijk dat dit zeer effectief werkt.  Als mensen een reële kans krijgen om hun leven te veranderen zullen ze dit aanpakken en meestal tot een goed einde brengen.  Dit kost wel een groot bedrag qua investering maar levert de samenleving uiteindelijk veel meer op 

Zo werkt het met een basis inkomen ook. Als mensen de kans krijgen te investeren in hun eigen toekomst zullen zij een veel effectievere bijdrage aan de samenleving bijdragen die uiteindelijk zal resulteren in minderkosten 

Afbeeldingsresultaat voor rutger bregman

Maar in de onderstaande docu legt Rutger Bregman het allemaal zeer duidelijk en begrijpelijk uit.  Een echte aanrader voor een ieder die wil investeren in een betere samenleving

https://embed.vpro.nl/player/?id=VPWON_1284430&profile=vpro&sharing=1

1 reactie »

  1. Ik zag dit naast het communistische wereldbeeld wat de elite in petto zou hebben. Het basisinkomen is communisme just saying. Wat er nu speelt is juist socialisme\corruptie door subsidies/regelingen vanuit de overheid, het feit dat we steeds minder te besteden hebben. 30% onzin banen waar denk je dat die zitten?? Waarschijnlijk niet in de commerciële sector en als die er zijn zal de overheid deze gecreëerd hebben met regels. Want de staat weet raad, wat weten die arbeiders nou? Wezen jullie maar trots op jullie werk dan zetten wij de grote lijnen wel uit, je moet is weten hoeveel boeken ik erop heb nageslagen… Er zullen altijd rijken zijn en velen verdienen dat ook, er zijn namelijk altijd meer proactieve mensen. Het is de jaloezie/afgunst van het gros van de mensen die enkel volgt. Ik wil niet aan iemands tiet hangen, ik wil zelf vis vangen. In ruil daarvoor heb jij niks over mij te zeggen. En nee ben zeker niet rijk!

    De mensen stimuleren zichzelf te ontwikkelen dat doe je niet door geld uit te delen. Socialisme/communisme/collectivisme werkt niet. Een parasitair systeem op de werkenden/manifesterende. Heeft mij wat tijd gekost om dit in te zien maar het is gewoon oneerlijk. Er zitten behoorlijk veel mensen in de slachtofferrol in onze maatschappij en deze zijn van hetzelfde kaliber als die zogenaamde socialisten die voor een collectivistische samenleving gaan. Zoals de dictator enkel kan regeren door de ruggengraatloze die zich laten bevelen. Iemand moet de leiding nemen en als de mensen dat zelf niet doen tsja. En wanneer je niet voor jezelf denkt doet een ander dat.

    Kapitalisme is niet over de rug van een ander of een situatie waarbij de mens alle empathie is verloren. We zullen altijd de zwakkeren helpen maar dit schuldgevoel gebeuren mag weleens stoppen. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid klaar.

    En een zwerver 10000 geven en dan komt het wel goed…. Ik denk dat je die informatie uit een boek hebt. De zwervers/verslaafden (vind het ook triest) die ik ben tegen gekomen (bij opvangen/begeleid wonen/begeleid gebruiken) gaan echt niet veranderen. Als je het contant geeft moet jij opletten hoe snel deze mensen kunnen consumeren. Degene die veranderen worden zich bewust van het feit dat ze zichzelf niet veranderen, hun gedrag niet aanpassen waardoor ze dezelfde resultaten blijven bereiken. Al die hulpverleners bedoelen het goed maar je bevestigd ze vooral in hun slachtofferschap.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: