Spring naar inhoud

Kunstmatige zoetstoffen kunnen al na 14 dagen diabetes veroorzaken. Dit onderzoek wijst het uit  

Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.

Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.

Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.

Veertien dagen

En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.

Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.

Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.

Eerder onderzoek

Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.

Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.

[Medisch Dossier]

Bron: Kunstmatige zoetstoffen kunnen al na 14 dagen diabetes veroorzaken. Dit onderzoek wijst het uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: