George Orwell zat er een paar jaar naast maar het is nu toch echt 2017! ✅
Artikel van Micky van Leeuwen;
Toen Winston Smith in George Orwell’s boek 1984 er achter kwam dat Big Brother meekeek en meeluisterde naar alles wat Winston in zijn appartement deed en zegde werd hij angstig en woest. Het was een schok voor Winston dat Big Brother hem bijna overal in de gaten kon houden. Hoe anders is dat bij zo’n beetje alle Winstons die in 2017 leven? Binnen de complotmedia wordt George Orwell’s 1984 vaak vergeleken met de situatie van vandaag de dag in onze wereld. Ik snap de vergelijking. Hetgeen door George Orwell geschetst werd in zijn wereldberoemde boek was de ultieme natte droom voor de elitaire klasse. We zijn echter niet meer in de wereld waarvan Winston Smith gruwelde. We zijn in 2017 aanbelandt. 2017 overtreft op alle vlakken George’s Orwell’s 1984. George Orwell’s 1984 mag nog niet eens de veters strikken van diegenen die de wereld waarin we nu leven hebben uitgedacht.
Die beroemde ‘zij’ hebben de wereld waarin we nu leven inderdaad uitgedacht, niet gecreëerd, dat is een bekende misvatting. Wij, de Winston Smithjes van deze wereld, hebben deze wereld voor onszelf zo gecreëerd. Wij hebben ons inmiddels al duizenden jaren laten manipuleren en laten hersenspoelen. Wij trappen keer op keer als massa in het door de elitaire klasse bedachte ‘Probleem, reactie, oplossing’ tactieken. Angst voor terreur heeft inmiddels een heleboel van onze vrijheden weggenomen. Voor onze veiligheid natuurlijk. Een schijnveiligheid, dat wel. Het is echter niet alleen angst die Big Brother een fikse duw geeft in de richting van een totalitaire staat van controle. Veel nieuwe afluister en spionage technieken worden vandaag de dag zonder morren van het volk geïntroduceerd. Het gemak dient de mans. Voor iets meer luxe, afleiding en entertainment neemt de gemiddelde Winston Smith vandaag de dag de privacy schendende nadelen van die extra afleiding, luxe en entertainment op de koop toe. Ik kan dit artikel elk jaar opnieuw schrijven, en dat ben ik nu ook aan het doen. Een jaar geleden schreef ik ‘Vergeet George Orwell’s 1984, dit is 2016!’ (zie link)
Mocht je denken dat jezelf inschrijven met je e-mailadres voor updates van deze website (wat je aan de rechterkant van dit artikel kan doen) al privacy schendend kan zijn, en ben je bang dat ik je e-mailadres deel met Big Brother dan heb ik nieuws voor je. Laten we een reisje maken langs een aantal nieuwsclipjes die ik in de loop van het jaar verzameld heb voor mijn werk voor onze radioshow ‘NetNietLive’. Ik kom nogal eens nieuwsitems tegen binnen de mainstream media waarbij ik vrijwel direct aan George Orwell’s 1984 moet denken. Voor diegenen die het boek (of de film) niet kennen volgt hier een korte samenvatting. 1984 schetst een wereld waarin de macht achter de macht Big Brother wordt genoemd. Deze macht achter de macht, die in 1984 ‘de partij’ wordt genoemd, houdt de bevolking onder controle door middel van angst. Angst slaat om in woede. Big Brother maakt de bevolking bang voor ‘Emmanuel Goldstein’, Goldstein is de aartsvijand van Big Brother, en door de ‘angstpornopropaganda’ van Big Brother is Goldstein ook de aartsvijand van het gehersenspoelde volk. Osama Bin Laden, Qadhafi, Assad, Saddam Hoessein, Abu Bakr Al-Baghdadi, Poetin, Kim Jung-un, en sinds kort ook Donald Trump, ze werden of worden door de media als de aartsvijand(en) neergezet, vaak door nepnieuws, desinformatie of propaganda op het telescherm. Het telescherm in 1984 (wat geschreven werd in 1939) kan je vergelijken met de televisie of ‘smart’ tv van nu. Het telescherm vertelde in 1984 nog veel meer op angst gebaseerde propaganda. Dat werd in 1984 ‘Nieuwspraak’ genoemd. Dat gebeurd vandaag de dag ook, en het wordt steeds extremer. Big Brother had aan propaganda en indoctrinatie niet voldoende. Het volk werd via technologie in de gaten gehouden bij bijna alles wat het volk deed (of liet).
In 2017 is het de normaalste zaak van de wereld dat je ook de gehele dag gevolgd en in de gaten gehouden wordt. Camera’s op elke straathoek bijvoorbeeld. Camera’s in bijna elke winkel en in elke ‘openbare’ ruimte. Om over gebouwen van de overheid nog maar te zwijgen. Spionerende drones komen ook steeds meer in de mode, uiteraard voor onze ‘veiligheid’. Maar ook satellieten. Satellieten worden vaak vergeten omdat we ze niet zien, of omdat mensen die een mind-virus opgelopen hebben niet in ze geloven, maar de satellieten van vandaag de dag kunnen vrij letterlijk de spreekwoordelijke speld in de hooiberg opsporen. Daarnaast heeft Big Brother ook de mogelijkheid om je via al die elektromagnetische straling om je heen te bespioneren, maar die technologie houdt men nu nog geheim. Je hoeft je dus geen illusie te maken dat je onbespied of niet gevolgd door het leven kan gaan. Dat weten kan wellicht beangstigend werken. Het benauwde mijzelf toen ik enkele jaren terug hier achter kwam. Maar je kan er niet voor vluchten en je kan er niet tegen vechten. Beide opties zijn opties die ‘zij’ willen dat je neemt. Je kan dit niet extern oplossen. De oplossingen liggen in jezelf, intern dus.
Wifi-tracking is ook helemaal in tegenwoordig. Big Data verdient nu eenmaal goed. Er zitten meerdere agenda’s verscholen achter al die openbare gratis wifi netwerken die als paddenstoelen uit de grond schieten. Wifi-tracking, iemand stap voor stap volgen met andere woorden, is zo’n agenda. De NS weet ook alles wat je op internet doet als je gebruik maakt van hun gratis wifi-netwerk. Iets anders wat mij fascineerde was een nieuwsitem van de NOS van een aantal weken terug. (Ik meen) Veilig Verkeer Nederland mocht een item doen over zogeheten snelheidsbegrenzers in auto’s. Je auto kan dan nooit meer harder rijden dan de maximumsnelheid. En dat is velen malen veiliger natuurlijk, dat scheelt honderden doden in het verkeer per jaar, volgens onderstaand item van de NOS.
Gemak dient de mens schreef ik eerder in dit artikel. En zo is het maar net. Ik snap persoonlijk niet waarom, ik heb geen smartphone, wel ooit gehad, maar ik zag het nut er niet van in. Voor sommigen is zo’n ding wellicht handig als je jezelf verveeld op je werk, maar waar ik werkte had ik meestal de hele dag de beschikking over een computer of laptop met internet. Ik weet dus niet zo goed wat het is met die smartphones, ik kan er nog inkomen dat je zo’n ding wellicht ergens nodig voor hebt, maar waarom moeten mensen altijd het nieuwste model van zo’n smartphone hebben? Is dat nou puur het mind-ego wat ‘erbij’ wil horen of zichzelf ‘beter’ wil voelen dan een ander, of is het meer dan dat? Is het hebzucht? Pure ordinaire Hollandse hebzucht? Er zijn namelijk best een aantal mensen in Nederland die het nieuwste van het nieuwste kopen zonder telefoon/internet abonnement. We kennen allemaal wel zo’n ‘tech horny’ iemand die altijd de nieuwste Apple meuk of de nieuwste Samsung rotzooi wil hebben. Dat soort op technologie geilende mensen zijn ook bereid die honderden euro’s wat zo’n nieuw toestelletje kost voor die rotzooi neer te leggen. Maar ik denk niet dat ik lieg als ik beweer dat de overgrote meerderheid van de smartphone bezitters nooit een nieuw toestel zonder abonnement aanschaft. De meesten hebben een contract van een jaar of twee jaar. Paar tientjes in de maand. En de meesten krijgen dan drie maanden voordat hun contract afloopt een belletje, mailtje of appje van de provider dat ze hun abonnement gratis kunnen verlengen en dan een nieuw toestel mogen uitzoeken. Ook gratis. Zogenaamd gratis dat wel. Want het is gewoon een lening die tegenwoordig bij het BKR wordt geregistreerd. Die paar tientjes in de maand schelen je dus straks per persoon zo’n zes duizend euro aan hypotheek wat je kan krijgen bijvoorbeeld. De meesten mensen denken daar niet over na volgens mij. Er gebeurd iets in de hersenen als ze bericht krijgen dat ze een nieuw toestel mogen uitzoeken. Er komt dopamine of een ander raar stofje vrij in de hersenen, er komt dan zoiets van “Hebbuh, hebbuh, hebbuh!!” in het kopje. En dan wordt Big Brother met open armen onthaald in de broekzak en in het persoonlijke leven. Veel mensen die dit lezen hebben al een smartphone met vingerafdruk scanner, dat weet ik haast zeker, die vingerafdruk scanner zit er namelijk bij de meeste modellen al weer een paar jaar standaard op. Een klein gewetens vraagje aan diegenen die al over zo’n slave device met vingerafdruk scanner bezitten. Had je je vingerafdrukken pak ‘m beet tien jaar geleden ook zo makkelijk uit handen gegeven?
De ‘tech horny’ media zijn tegenwoordig redelijk van het padje af. Kritisch ergens naar kijken is er niet meer bij. Het ‘tech horny’ mind virus schakelt de rest van de hersenen volgens mij uit. Ik kan er soms hard om lachen. Hieronder een typisch mainstream media ‘tech horny’ moment, ditmaal van BNR nieuwsradio. De nieuwe Samsung Galaxy S8 wordt geanalyseerd. Er wordt één klein minpuntje van de nieuwste Samsung geconstateerd. Dit fragment is die anderhalve minuut meer dan waard, het laat zien hoe kwetsbaar voor het ‘tech horny’ virus objectieve ‘journalisten’ zijn!
Audiospeler
De Galaxy S8 heeft dus één minpuntje, en dat is het vervelende feit dat de vingerafdrukscanner (die je ook uit kan zetten en niet hoeft te gebruiken volgens mij) aan de achterkant zit, pal naast de lens van de camera. Dus dan kan je lens van je camera vies worden als je incheckt met je vingerafdruk bij Big Brother… Ik denk dat er geen woord in het Nederlands bestaat om te beschrijven hoe ongelooflijk droevig bovenstaand item van BNR is. Men wordt geconfronteerd met handige nieuwe features zoals gezichtsherkenning en een iris scanner. Geen woord, nergens in de mainstream media niet, over hoe ongelooflijk ver en laag we als mensheid gezonken zijn dat we blij als een kind worden en een hard plassertje krijgen van iris scanners, gezichtsherkenning en vingerafdruk scanners? Vroeger geilden deze mensen nog op een paar pixels meer of minder, maar nu begint men te soppen van technieken waarop Big Brother uit George Orwell’s 1984 jaloers zou zijn geweest. Juichend en lachend zit men feest te vieren omdat Big Brother nu nog meer te weten komt en nog nauwkeuriger de feestvierders in de gaten kan houden.. Droom ik, of gebeurd dit echt mensen? Ik weet het soms niet meer moet ik jullie eerlijk bekennen.
Mensen zijn gewoon stapel gek als je het mij vraagt. Siri, Alexa, Cortana, of de Google assistent die je op je Android toestelletje hebt ingeschakeld (of standaard aan staat), ze luisteren allemaal de hele dag met je mee. Dat is geen complottheorie, dat is een heel simpel feit. Als je iPhone reageert en antwoord geeft als je ‘Siri’ zegt, dan betekent dat dat je iPhone de hele dag naar jou zit te luisteren en pas reageert als je ‘Siri’ zegt. Het luistert de hele dag, want anders weet het niet dat je ‘Siri’ zegt. Simpele wiskunde. Dat geldt ook voor al die andere ‘handige’ kunstmatig intelligente assistenten die je kunt activeren met je stem. De nieuwste spelcomputers en slimme televisies kunnen je de hele dag in de gaten houden , net als laptops met een camera of computers met een webcam, en je kunstmatig ‘intelligente’ assistenten verzorgen de audio naast de beelden voor Big Brother, tel uit je winst!
In de editie van vorig jaar van dit artikel schreef ik uitgebreid over Windows 10. De meesten Windows gebruikers hebben inmiddels Windows 10. Het was immers gratis, of het zat nou eenmaal op je computer, laptop, tablet of smartphone geïnstalleerd toen je deze kocht, ik snap het. Wat ik niet snap is dat mensen het meestal wel best vinden, of zich onbewust zijn van het feit dat Microsoft zo’n beetje alles verzamelt en/of in de gaten houdt van wat je op je Windows 10 apparaat doet. Microsoft wil zogenaamd haar producten verbeteren, en vraagt daarom aan haar gebruikers om in te stemmen met het verzamelen van zo veel mogelijk persoonlijke data door en aan Microsoft. Er is sinds Windows 3.12 nooit een betere Windows versie uitgekomen, dus voor het verbeteren van Windows gebruikt Microsoft die data niet volgens mij. En natuurlijk heeft Microsoft geluisterd naar dat gejank van die privacy waakhonden. Je kan bij het installeren een aantal privacy schendende opties uit zetten. Maar niet allemaal. Natuurlijk niet allemaal, Microsoft moet ook centjes verdienen. Of dachten jullie dat het geld bij Microsoft uit de lucht komt vallen en ze daarom iedereen gratis kunnen voorzien van Windows 10? Microsoft verdient net als andere techreuzen haar geld door het spioneren van haar gebruikers en het verzamelen van data van haar gebruikers, en door deze big data te verkopen. Dit soort bedrijven krijgen van Big Brother enorm veel geld ook nog eens. Dacht je dat Mark Zuckerberg van Facebook zo kan zwemmen in het geld zonder steun van Big Brother? Waar verdient Facebook anders zo veel geld mee? Op Facebook kom ik zo terug, eerst even terug naar Microsoft. In Windows 10 staat standaard een functie aan die normaal gesproken malware wordt genoemd. Nu is het opeens een service aldus Microsoft. Ik heb het over de standaard keylogger van Windows 10, die standaard aan staat, en waar men je niet voor waarschuwt, waarom zou men ook, men doet het immers om jouw gebruikservaring te verbeteren.. Mocht je het slachtoffer zijn geworden van Microsoft’s mind control en de ongelukkige bezitter zijn van een apparaat waarop Windows 10 geïnstalleerd staat, wanhoop dan niet, lees hier hoe je die ‘service’ uitschakelt.
Facebook. Ik ken het, ik heb het ook gehad. Ik ben nu al twee en half jaar clean. Afgekickt. Want ook al zei ik dat Facebook mij niets kon interesseren, toch keek ik elke dag wel een paar keer op Facebook. Waarom weet ik niet precies. Ik ken soortgelijke verhalen, ik hoorde laatst van een familielid dat hij zijn Facebook verwijderd had omdat hij er achter kwam dat hij onbewust zo’n beetje de hele dag erop keek. Hij wist niet waarom hij er op keek, maar hij werd zich er bewust van hoeveel tijd hem dat kostte. Dus deed hij het enige juiste, weg met dat Facebook account. Facebook en het door Facebook overgenomen Whatsapp en Instagram zijn de grootste afleiders van de virtuele wereld. Smartphone zombies nemen snel en zeker de wereld over. Facebooken kost de mensheid veel te veel tijd. Maar gelukkig komt Facebook met de oplossing. Tijdens ‘F8’, Facebook jaarlijkse propaganda evenement, vertelde Facebook waar ze zoal mee bezig zijn qua nieuwe handige features. Een ding bleef bij mij hangen. De ‘tech horny’ redacteur van BNR nieuwsradio legt het even voor je uit in onderstaand fragmentje.
Audiospeler
Facebook wil jouw gedachten gaan lezen, niet om nog meer geld te verdienen om die gedachten door te verkopen, het is immers de ultieme ‘big data’ die gedachten van ons die normaal privé blijven, maar om jou te helpen. Typen, tikken of tabben kost tijd. Kostbare tijd. En die tijd kunnen we beter besteden. Dus als Facebook je gedachten kan lezen dan hoef je niet meer te typen, te tikken of te tabben of tappen of weet ik veel hoe dat tegenwoordig allemaal heet op die nieuwerwetse rotzooi..
“Wat zeik je nou Micky, dat is toch enorm handig allemaal?!” Zeker. Ik ben er ook een groot voorstander van. Ik gebruik het toch niet, ik sta er alleen versteld van hoeveel mensen er blind in gaan en nergens vraagtekens bij lijken te zetten. Dat fascineert mij. Ik maak mijzelf ook niet boos, dat leest misschien zo, het is meer passie, ik heb passie voor het menselijke mind-ego, ik kan mij uren bezighouden met mind control mechanismes. “I’m just sitting here watching the wheels go round and round” zong John Lennon, ik kan mij in die woorden perfect vinden. Big Brother kreeg het EPD (elektronisch patiënten dossier) nog niet door de Tweede en Eerste Kamer. Het delen van al je persoonlijke medische gegevens met allerlei partijen, zonder jouw toestemming, ging een aantal parlementariërs nog iets te ver. Wat Big Brother nog niet tot wet kon maken in Nederland dat rolt men wel stilletjes uit via Apple. Apple is voor jou bezig om voor jou gemak al jouw persoonlijke medische gegevens te verzamelen in een soort van iTunes. Dit keer verzamelt men niet je mp3’s voor je maar je persoonlijke medische gegevens. Een klein verschilletje. Ook dit uitgelekte plan van Apple wordt haast juichend begroet door BNR nieuwsradio. Luister even mee zou ik zo zeggen!
Audiospeler
Het is voor Big Brother uiteraard ook best vermoeiend en zeker arbeidsintensief als ‘men’ de hele dag al die streams afkomstig van al die webcams, smartphones, tablets, laptops, smart tv’s, spelcomputers en camera’s moet gaan zitten te bekijken op eigenaardigheden. Je kan dan wel meekijken, maar ja, wie houdt al die miljarden streams in de gaten? Ja leuk je kunt ze massaal opslaan in die massale ondergrondse datacentra, maar ja dan nog moet je ze met het handje nakijken als je iets wilt. Gelukkig is de oplossing voor dit probleem nabij. Kunstmatige intelligentie die studenten in de gaten kan houden of ze wel opletten tijdens de les. Een grappig bedoeld item wederom van BNR nieuwsradio, maar als deze technologie bestaat en daarna ingevoerd kan worden dan is dat de ultieme natte droom van Big Brother. Zo pik je rebellie, afwijkend gedrag, recalcitrant gedrag, of wat dan ook heel makkelijk eruit, het is maar net naar welk gedrag je de kunstmatige intelligentie laat zoeken.
Audiospeler
Audiospeler
Micky van Leeuwen
http://www.indigorevolution.nl/vergeet-george-orwells-1984-dit-is-2017/