‘Building 8’, wat wil Facebook ermee?

DeepMind-Technologies-Google

Horen met je huid? Computers laten typen wat je denkt? Facebook werkt eraan.

In Building 8 – hoe verzin je het- een nieuwe afdeling van Facebook, werken in kunstmatige intelligentie bedreven mannen en vrouwen aan zogenaamde moonshots. Moonshots is de naam die wordt gegeven aan ambitieuze, verkennende en radicaal vernieuwende technologische projecten.

Voor deze projecten zijn er  geen korte termijn winstdoelstellingen. Toch investeert DARPA, het strategisch researchprogramma van het militaire apparaat van de VS en de grondlegger van internet (…) al decennia lang vele miljarden in de ontwikkeling van het ‘Moonshot project’ kunstmatige intelligentie (AI). Ook Google volgt dit pad al langer, bijvoorbeeld met het Neuro Conversational Model, een manier om robots in staat te stellen een diepere conversatie te voeren met mensen. Google heeft hiervoor gebruik gemaakt van dialogen in duizenden film ondertitelingen en online support.

De robot kan antwoorden geven op voorgeprogrammeerde woorden in relatie tot bepaalde vragen , maar kan ook nieuwe antwoorden formuleren. Hiermee wordt de robot zelflerend.  Microsoft volgt ongevraagd wat jij typt op jouw computer. Ook deze informatie wordt opgeslagen om gebruikt te worden voor hetzelfde doel als dat van Google.

Waarom toch deze enorme belangstelling voor kunstmatige intelligentie? Mathematicus, theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf veronderstelde in De Wereld Draait Door (DWDD) dat in de toekomst de mens een voorbijgaand verschijnsel kan blijken te zijn. Vervangen door een verbeterde versie, fysiek minder – of on-kwetsbaar en beschikkend over een enorme (kunstmatige) intelligentie.

Dat wat Facebook, Microsoft en Google doen lijkt onschuldig. Het wordt gepresenteerd als service en gebruiksgemak, maar het zijn in werkelijkheid stappen naar de realisatie van de transhumane mens. Ons eigen denken en vooral ons eigen voelen krijgt steeds minder betekenis. Het kan worden losgelaten als de verbeterde versie, de mens 2.0 gereed is. Zonder dat er veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven is dit proces al lang ingezet.

De nieuwe technologieën zorgen voor een zee aan mogelijkheden, maar ook zorgen. Want willen we wel dat een bedrijf als Facebook dit soort technologie ontwikkelt? En kunnen ze straks gedachten lezen?

Die zorgen probeerde Dugan (ex DARPA directeur, nu werkzaam bij Facebook) op het podium weg te nemen. “Het gaat ons er natuurlijk niet om je willekeurige gedachten te lezen en waarom zou iemand het recht hebben om wat je denkt überhaupt uit te lezen?” Of haar geruststellend bedoelde woorden helpen is afwachten. Daarnaast benadrukte ze dat de projecten nog een aantal jaar verwijderd zijn van concrete producten.

Moeten we dit proces als onvermijdelijk accepteren. Is de mens een voorbijgaand verschijnsel zoals Robbert Dijkgraaf veronderstelt? Het is opvallend hoe weinig hierover wordt gepubliceerd. Toch valt het de objectieve waarnemer op dat steeds meer handelingen in ons leven worden overgenomen door ‘de computer’ en ook dat dit op een voortdurend dwingender manier gaat.

Op 16 november 2016 sprak Ad Broere met David Icke. Op de vraag wat volgens Icke de grootste bedreiging voor de mensheid is, gaf hij een antwoord dat naadloos aansluit op dit artikel. Hieronder volgt het fragment uit het interview, waarin David Icke zijn antwoord op de vraag toelicht:

Screen Shot 2017-04-22 at 00.06.31

https://apokalypsnu.nl/2017/04/22/building-8-wat-wil-fb-ermee/