Spring naar inhoud

Placebo helpt tegen rugpijn (zelfs als u weet dat het een placebo is) ✅

Afbeeldingsresultaat voor placebo medicineEen placebo kan net zo effectief zijn tegen lage rugpijn als een medicijn… Zelfs als iemand weet dat hij een neppil heeft geslikt.

Rugpijnpatiënten die wisten dat ze een placebo hadden gekregen, gaven desondanks aan dat ze 30 procent minder pijn en lichamelijke belemmeringen ondervonden.

Ongeveer de helft van 97 patiënten met chronische lage rugpijn kreeg een flesje pillen waarop ‘Placebo’ stond, met de uitleg dat een placebo geen werkzaam ingrediënt bevat. Daarnaast mochten ze hun standaard NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer) blijven slikken als ze dat al deden. De rest van de groep gebruikte alleen NSAID’s.
Nadat ze drie weken lang twee maal daags twee placebo’s hadden geslikt, gaf de placebogroep 30 procent minder pijn aan. In de groep die alleen de NSAID’s kreeg, was dit slechts 9 procent.
De onderzoekers van de Portugese ISPA Universiteit in Lissabon denken dat ook mensen met andere chronische problemen, zoals vermoeidheid, depressie, en veel voorkomende spijsverterings- en urineproblemen, goed op een placebo kunnen reageren, zelfs als de patiënten van tevoren weten dat het een placebo is.
Onderzoeker Ted Kaptchuk, die ook hoogleraar geneeskunde is aan Harvard, denkt dat de placebo werkt omdat de pil onderdeel is van een proces van interactie met een verpleegkundige of arts, het bezig zijn met pillen slikken, en ‘alle rituelen en symbolen van onze gezondheidszorg’, zoals hij dat noemt.

Vond je dit artikel interessant ? Deel het dan of plaats het op je eigen blog of andere socialmedia kanalen.

Bron: Placebo helpt tegen rugpijn (zelfs als u weet dat het een placebo is) – Medisch Dossier – Archief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: