Spring naar inhoud

Mysterieuze straling boven Europa, en je hoort er iets over! ✅

Radioactieve straling in je buurt, da’s toch één van die dingen waarvan je zou denken dat er een officiële overheidscommunicatie over volgt, maar niks is minder waar. Want sinds een paar maanden waart er een ‘stralingsgolf’ over Europa, en die heeft geen natuurlijke oorzaak. De autoriteiten hielden tot voor kort de lippen op elkaar, en da’s grotendeels omdat niemand met zekerheid kan zeggen waar de straling vandaan komt.

Een piek in Noorwegen, dan één in Tsjechië en Spanje en zelfs Frankrijk: sinds begin dit jaar vinden we doorheen heel Europa mysterieuze stralingsgolven. ’t Gaat om jodium-131, een door mensen gemaakte, onstabiele radioactieve isotoop. Die ontstaat door het splijten van zwaardere elementen, zoals uranium.

De hoeveelheid straling is niet gevaarlijk voor de gezondheid, en intussen is ze ook alweer verdwenen. Niks onrustwekkend, zou je denken, maar we moeten ons wel vragen stellen bij het feit dat geen enkele overheid ook maar gepiept heeft over de straling. En nochtans hebben we géén idee waar ze vandaan komt. Dat is wél problematisch.

Wat we nog meer weten over jodium-131 is eigenlijk behoorlijk verontrustend: de stof wordt meestal gevonden in het gezelschap van andere radioactieve materialen, maar dat is niet zo in dit geval. Bijvoorbeeld in Fukushima en bij nucleaire testen vindt je jodium-131. Maar je kan jodium-131 ook hebben in farmabedrijven die bijvoorbeeld kankermedicatie testen.

Russische nucleaire testen?

Aangezien de eerste piek te vinden was aan de Noors-Russische grens, wijzen complottheoriedenkers richting testen voor kernwapens. Maar volgens de Noorse autoriteiten, die in de laatste paar dagen toegegeven hebben dat ze van de stralingspieken wisten, was die eerste golf zuidelijker te vinden. Volgens hen zou het dus een Poolse zaak zijn.

Een andere mogelijke oorzaak zou een probleem in een labo of farmabedrijf zijn. Dan zou dat ongemeld gebleven zijn, wat dan weer een complicatie van een heel ander niveau oplevert. Want dat wil zeggen dat, zelfs na Fukushima, er gaten zijn in het net van nucleaire veiligheid. Als de overheid dan ook nog eens niet communiceert, dan mag je je daar vragen bij stellen. Want volgende keer liggen de stralingsniveaus misschien hoger, en daar zit niemand op te wachten.

Ring of Five

Maar voor je dus panikeert en jezelf in een bunker opsluit: het Franse nucleaire agentschap IRSN garandeert dat er op geen enkel moment een veiligheidsprobleem was. Momenteel buigt de Ring of Five, in intra-Europese taskforce die zich bezighoudt met nucleaire veiligheid zich met de zaak bezig. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer

Vond je dit artikel interessant ? Deel het dan of plaats het op je eigen blog of andere socialmedia kanalen.

Bron: Er zweeft een mysterieuze straling door Europa, en niemand zegt er iets over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: