Spring naar inhoud

CETA is goedgekeurd, maar het is nog niet te laat !! ✅

Afbeeldingsresultaat voor ceta protest amsterdamCETA is gisteren goedgekeurd door het Europees Parlement en daarmee treedt het verdrag voorlopig in werking. Betekent dat, dat we onze strijd nu moeten staken? Nee!  Als Nederland of een andere EU- land het verdrag niet goedkeurt, dan wordt het hele verdrag opgeschort en moet het Europees parlement er opnieuw naar kijken. Wij gaan daarom ook gewoon door met strijden voor eerlijke handel. In Nederland kunnen we als laatste redmiddel ook nog  een referendum inzetten.  Heb je nog niet getekend voor dit referendum, doe dat dan hier.

CETA treedt voorlopig in werking, wat betekent dat?

1 Daling belastinginkomsten
Beide partijen schaffen bijna 99 procent van alle importheffingen af, Canada en de Europese Unie lopen daarmee miljoenen aan belastinginkomsten mis.

2 Oneerlijke concurrentie
Canada heeft lagere productie-, arbeids-, milieu- en dierenwelzijnstandaarden. Dat betekent dat zij goedkoper kunnen produceren dan landen in de Europese Unie. Met als gevolg dat onze concurrentie positie op veel vlakken enorm verzwakt wordt.

3 Meer teerzand en schaliegas
Omdat veel restricties onder het verdrag wegvallen kan Canada makkelijker teerzandolie en schaliegas naar de Europese Unie exporteren. Beide fossiele energiebronnen zijn slecht voor het klimaat en de productie ervan heeft een verwoestend effect op het milieu en de natuur.

4 De chloorkoe vol groeihormonen
De chloorkip komt er niet, maar de chloorkoe wel.. Bovendien worden runderen en varkens in Canada vlak voor de slacht ingespoten met groeihormoon ractopamine.  Dat is hier verboden vanwege zorgen over de gevolgen voor onze gezondheid.

5 Amerika via de achterdeur
CETA is een achterdeur voor multinationals uit de Verenigde Staten. Zo’n 80 procent van de Amerikaanse grote bedrijven heeft een vestiging in Canada en kan zich langs die weg ook storten op de Europese markt. Bedrijven uit de Verenigde Staten zijn al volop aanwezig op de Europese markt. Nieuw is dat zij met CETA gebruik kunnen maken van nieuwe rechten die hen extra bescherming geven en onze overheid straks, als CETA volledig is goedgekeurd, ook kunnen aanklagen als ze zich benadeeld voelen door nieuwe wetten die bijvoorbeeld zijn opgesteld voor de bescherming van ons milieu en onze gezondheid.

Worden we er, ondanks alle nadelen, rijk van?
Was het maar waar, dan leverde het tenminste nog iets op. Volgens de Joint Study van de EU Commissie en Canadese overheid zal CETA een extra economische groei van 0.08% voor de EU opleveren. Dit komt neer op een extra 45 cent per EU inwoner, per week.  Dat gebeurt niet nu meteen, maar  pas zeven jaar nadat het verdrag van kracht wordt. Dit komt neer op een kopje koffie per elke 6 weken. Voor dat kopje koffie is dan wel een hele hoge prijs betaald.

Teken hier voor een referendum
Dank voor je steun. Samen gaan we gewoon door om CETA te stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: