Spring naar inhoud

Verhaal journalisten die naar MH17-rampplek afreisden doet twijfel rijzen over betrouwbaarheid onderzoek

De Nederlandse journalisten Michel Spekkers en Stefan Beck vertrokken op zondag 25 december naar Oost-Oekraïne om onder meer de rampplek van vlucht MH17 te bezoeken.

Spekkers heeft naar aanleiding van alle media-aandacht besloten zijn kant van het verhaal te vertellen.

“Aangekomen in het gebied trof ik tot mijn verbazing op diverse plaatsen nog duidelijk herkenbare brokstukken aan,” schrijft hij op zijn website.

Bezaaid

Het lijkt erop alsof het gebied nooit goed is onderzocht omdat het nog altijd bezaaid ligt met stukken van het vliegtuig, voegt Beck toe.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM zei in een reactie:

“Dat daar nu nog steeds van alles gevonden wordt, is logisch. Het toestel kwam in een groot gebied terecht, waar het nu nog steeds onrustig en onveilig is. Dat maakt het bergen lastig.”

Rustig

Dat is volgens Beck onjuist. “In Donetsk was het betrekkelijk rustig. Lokale bewoners vertelden ons dat het al meer dan een jaar geleden is dat de regio voor het laatst werd bestookt.”

De journalisten troffen veel brokstukken aan in schuren en loodsen. Het materiaal lag daar maar en is nooit opgehaald.

“Na een wat langere overweging besloot ik een selectie van brokstukken mee te nemen,” vervolgt Spekkers. “Het ging hierbij vooral om aluminium en plastic onderdelen en een printplaat.”

Botresten

Tussen de onderdelen vond hij ook fragmenten die hem sterk deden denken aan botresten. Hij maakte de afweging om één van de botresten mee te nemen voor nader onderzoek.

Verhaal journalisten die naar MH17-rampplek afreisden doet twijfel rijzen over betrouwbaarheid onderzoek

Michel Spekkers (Twitter)

“Ik was aangedaan door het feit dat er nog zoveel dingen lagen in het gebied,” benadrukt Spekkers.

Hij kreeg op 6 januari een e-mail van Gerrit Thiry, teamleider van het MH17-onderzoek, over de gevonden spullen.

Vrijwillige overdracht

Thiry wilde de spullen zo snel mogelijk bekijken ‘zodat desgewenst forensisch onderzoek kon worden verricht’.

Spekkers kreeg van hem de bevestiging dat het zou gaan om een vrijwillige overdracht, niet een strafrechtelijke invordering.

Na de landing werd de journalist opgewacht door Thiry en een aantal andere personen.

Afgewezen

Het Openbaar Ministerie ging gelijk over tot inbeslagname van al zijn spullen, waaronder een laptop en drie telefoons, en zijn verzoek om een advocaat werd afgewezen.

Beck werd ondervraagd door mensen die zeiden van de politie te zijn. Hoewel ze zich legitimeerden, was de ondervrager erg bezorgd dat zijn gezicht mogelijk was vastgelegd op camera.

De ondervrager stelde zichzelf voor als Bert, hoewel er een andere naam op zijn pas stond.

Teleurgesteld

“Ik ben teleurgesteld in de handelswijze van het OM,” stelt Spekkers. “Ik kan me ook geheel niet vinden in het door hen uitgegeven persbericht.”

De journalist hekelt daarnaast de manier waarop sommige mediaplatformen en journalisten zonder wederhoor over dit onderwerp publiceerden.

Het is trouwens best angstig hoe makkelijk diverse journalisten ’n bericht van het @Het_OM zonder wederhoor overnemen. Wat klopt er nog wel?

“Hierdoor is in de afgelopen dagen veel ruis ontstaan,” zegt hij. “De misinformatie binnen verschillende media heeft niet meegeholpen.”

Lot

Op het moment van schrijven buigt een rechter-commissaris zich over de inbeslagname. Spekkers heeft zich beroepen op zijn bronbescherming.

If the judge tomorrow approves the seize of our equipmemt by the @Het_OM it will be a slap in the face of press freedom in the Netherlands.

De journalisten vrezen voor het lot van mensen die ze hebben geïnterviewd en waarmee ze hebben samengewerkt.

Vladislav Zelenyj, de fotograaf die met Spekkers afreisde naar de MH17-rampplek, staat bijvoorbeeld vanwege zijn werk in Donetsk te boek als ‘terrorist’.

[Michel Spekkers]

Bron: Verhaal journalisten die naar MH17-rampplek afreisden doet twijfel rijzen over betrouwbaarheid onderzoek

3 Comments »

 1. olgens deze officiële website is vlucht MH370 gewoon aangekomen op 13 maart…https://nl.flightaware.com/live/flight/MAS370

  Ben eens gaan kijken naar aanleiding van dit en wat blijkt:
  MH17 is ook gewoon aangekomen op de bestemming
  ( https://nl.flightaware.com/live/flight/MAS17 )..

  1 ding is zeker… er klopt iets niet… gezien het feit dat dit vluchtnummer is vervangen door MH318 op 14 MAART 2014…. des te vreemder is dan dat op een officiële vluchtsite staat vermeld dat het “verdwenen” vliegtuig VEILIG is aangekomen op 13 maart! , dat het is vervangen is oa te lezen is op wikipedia (gebruik de zoekfunctie en typ in MH318)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_370

  Ook vluchtnummer MH17 is vervangen en wel door MH19, dit gebeurde op 25 juli 2014 eveneens 1 dag nadat het vliegtuig veilig is aangekomen…

  de aanleiding hiervan is volgend filmpje op youtube:

  Bedankt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: