Spring naar inhoud

Banken willen belastingheffing op cash geld

Griekse banken hebben een serie maatregelen voorgesteld om belastingontduiking te voorkomen, elektronisch betalen te stimuleren en het gebruik van cash in de economie te beperken. Een van de maatregelen is een speciale belasting op kasopnames, volgens Liberal.gr. Het lijkt er op dat Griekenland hiervoor de proeftuin wordt binnen de EU.

De banken maken zich er zorgen over dat cash geld gemakkelijk en in grote sommen in de zwarte economie terecht kan komen. Daarom zou een belasting op cash opnames transacties in contant geld drastisch kunnen beperken.

De bankiers suggereren dat ook credit en debit cards naast nieuwe technologieën van contactloos betalen van kleine bedragen kunnen worden gebruikt, ook mobieltjes kunnen gebruikt worden voor de aanschaf ven een openbaar vervoerkaartjes of een krant bij de kiosk.

De bankiers doen onder andere de volgende voorstellen aan de regering:

  • Verplicht gebruik van kaarten of andere elektronische betalingsnetwerken voor elke transactie met beroepen waar een sterke aanwijzing bestaat voor belastingontduiking of waar contant geld meestal gebruikt wordt  [zoals bakkerijen, krantenstalletjes, straathandel, markten, e.d.].
  • Verplicht gebruik van kaarten of elektronische betalingsnetwerken boven een bepaald bedrag
  • Hervormen van het belastingsysteem door de introductie van een opbrengt/uitgaven systeem. Huishoudens of ondernemers zullen alleen belast worden over het bedrag dat zij niet hebben uitgegeven. Op deze manier zullen ze worden aangemoedigd om voor elke uitgave een bonnetje te hebben, om op deze manier hun uitgaven te kunnen laten toenemen en het bedrag aan belastingen te verminderen.
  • De verplichting voor alle ondernemingen om elektronisch salarissen uit te betalen.

Het is uitermate vreemd dat banken voorstellen doen om belastingontduiking te voorkomen. Banken zijn commerciële ondernemingen met als uitsluitend doel winst maken. Op de manier waarop belasting betaald wordt hebben zij geen voordeel. Waar ze wel voordeel bij hebben is dat er slechts minimale bedragen aan contant geld kunnen worden opgenomen, dat verkleind namelijk het risico van het grootste gevaar van een bank, namelijk de bank run.

Tijdens de Griekse crisis met de Eurozone in 2015, toen de Grieken eind juni niet meer aan hun betalingsverplichtingen aan het IMF konden voldoen, vreesden velen een uittreding uit de euro. Daarom haalden in de maanden hieraan voorafgaand miljarden van hun bankrekeningen. Er dreigden tekorten aan cash geld! Reken maar dat de Griekse banken het toen benauwd hadden. Het probleem is namelijk dat van al het in omloop zijnde geld slechts zo’n 5% chartaal (dat wil zeggen munten en biljetten) en de overige 95% digitaal is. Er kan dus maar een beperkte hoeveelheid geld fysiek worden opgenomen.

Zoals al eerder gemeld zijn er allerlei acties in Europese landen om het cash geld te beperken. Steeds wordt daarbij als argument gebruikt dat dit dient ter voorkoming van de criminaliteit en om belastingontduiking te voorkomen. Er is een ontwikkeling waarbij gesuggereerd wordt dat cash geld eigenlijk alleen gebruikt wordt door criminelen. Terwijl digitaal geld juist voordelen biedt aan een overheid die maximale controle wil over het gedrag van de burgers.

Kijk ook naar de ontwikkelingen in India waar de 500 en 1000 Rp biljetten van de ene op andere dag in november ongeldig zijn geworden, terwijl 95 % van de geldelijke transacties in dit land cash plaatsvinden. De druk op het contante geld wordt wereldwijd opgevoerd.

Rob Vellekoop, 9 december 2016

Bron: Banken willen belastingheffing op cash geld >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: