Spring naar inhoud

Automatisering zal niet ten goede komen aan de burger


In de komende jaren zullen mensen in steeds meer beroepstakken overbodig worden.

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking waarschuwde onlangs dat de verregaande automatisering een van de grootste bedreigingen voor de toch al wankele stabiliteit op onze planeet is.

 

Dat was beslist niet overdreven; de moderne economieën in Amerika, Europa en Azië staan namelijk op de drempel van een enorme omwenteling, die miljoenen banen overbodig zullen maken. Zo heeft Amazon deze week zijn eerste ‘Go’ winkel geopend, waar klanten niet langer hoeven af te rekenen bij de kassa, maar gewoon kunnen pakken wat ze willen en vertrekken. De afrekening vindt plaats middels kleine RFID chips, waardoor het aankoopbedrag via je smartphone automatisch van je rekening wordt afgeboekt.

 

Amazon is de grootste internet verkoper ter wereld. In Seattle werd deze week de eerste ‘Amazon Go’ winkel geopend, voorlopig alleen toegankelijk voor Amazon werknemers, maar binnenkort voor iedereen. Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer van dit soort zelfbedieningswinkels komen.

Weg met het ‘vervelende afrekenproces’

Amazon zegt het ‘vervelende afrekenproces’ bij de kassa’s geheel overbodig te gaan maken. Mensen lopen de winkel in, pakken wat ze nodig hebben, en lopen er vervolgens gewoon weer uit. Wel moeten ze van te voren hun smartphone inschakelen en een virtueel winkelwagentje activeren.

Tijdens het winkelen houden censoren en RFID chips precies bij wat je allemaal in je tas stopt, en boeken het totaalbedrag vervolgens automatisch van je rekening af. Het systeem ziet ook wanneer je besluit om bepaalde artikelen toch maar niet aan te schaffen en terug in de schappen te leggen.

Zelfrijdende auto’s en vrachtwagens

In de ‘live’ retailsector dreigen de komende jaren dus miljoenen banen verloren te gaan. Daar gaat de transportsector waarschijnlijk bijkomen. In de VS, Europa en ook Nederland worden al de nodige proeven verricht met (half) automatisch rijdende auto’s (taxi’s) en vrachtwagens. Ook het openbaar vervoer kan verregaand geautomatiseerd worden, waardoor machinisten, conducteurs e.d. straks niet meer nodig zijn.

Volgens Mike Shedlock van de in Amerika bekende blog Mish Talk gaan de ontwikkelingen dermate snel, dat uiterlijk in de periode 2022 – 2024 miljoenen banen zullen verdwijnen of reeds zijn verdwenen. Daarna zullen er nog tientallen miljoenen volgen.

Universeel Basis Inkomen

Intelligente computers en robots gaan in de nabije toekomst dus op massale schaal mensen vervangen. Maar waar moeten die straks dan hun gezinnen, huren, hypotheken etc. van betalen?

Om grootschalige armoede en onrust, om niet te zeggen opstanden en een totale instorting van de maatschappelijke orde te voorkomen, is er maar één antwoord mogelijk: de invoering van een universeel basis inkomen (UBI). Iedereen krijgt dan ongeacht opleiding of werk een inkomen waarmee de belangrijkste basisbehoeften kunnen worden betaald.

Silicon Valley high-tech ‘broedmachine’ Y-Combinator  begon afgelopen zomer al een experiment met een basisinkomen. Onder het project ‘Sociaal Vaccin voor de 21e eeuw’ kregen zo’n 100 gezinnen in Oakland (Californië) zo’n $ 1000,- tot $ 2000,- per maand. Doel was om te kijken hoe zo’n UBI het beste kan worden in- en uitgevoerd.

Stoppen of aanpassen?

De geschiedenis leert echter dat vrijwel iedere grote maatschappelijke en economische omwenteling gepaard gaat met grote spanningen en niet zelden opstanden, revoluties en (burger)oorlogen, die in dit geval op wereldwijde schaal zullen gaan plaatsvinden. De vraag is dus of de overheden zich serieus moeten gaan bezighouden met het Universele Basis Inkomen, of dat ze juist stappen moeten ondernemen om de automatisering een halt toe te roepen.

Dat laatste lijkt ons weinig waarschijnlijk, omdat er teveel verschillende landen, bedrijven en belangen bij betrokken zijn om de technologisch vooruitgang gezamenlijk te beperken (of een andere richting in te sturen).

Wie gaat dat betalen?

De grote vraag is waar het UBI van betaald moet worden. Hogere algemene belastingen lijken bij zo’n enorme uitbreiding van de sociale zekerheid zinloos. De lasten zouden daarom voornamelijk bij de grote multinationals en banken moeten worden gelegd, die immers miljarden dollars en euro’s zullen besparen door het schrappen van al die banen.

Wereldwijd totaal controlesysteem

Kan zo’n wereldwijd socialistisch systeem slagen? Er schuilt in ieder geval één groot gevaar in, namelijk dat het UBI wordt gekoppeld aan een digitaal controlesysteem, waarmee het doen en laten, het complete leven, van iedere burger iedere minuut van iedere dag kan worden gevolgd en bepaald. De afgelopen jaren zijn er in onder andere Zweden, de VS, Brazilië en India al pilot projecten opgestart met draagbare of geïmplanteerde RFID chips.

Tegenstanders wijzen erop dat deze het begin van het einde van privacy en vrijheid kunnen inluiden.

Bron: xandernieuws.punt.nl

1 reactie »

  1. Goed stuk , het overdenken waard. Hier in Wageningen doen we mee met een proef met het ubi, maar dat noemen we niet zo. Het heet een vertrouwensexperiment rond het loslaten van regels rond bijstand. Ik ben bijzonder voor basisinkomen. Het terugdraaien van automatisering is een achterhoedegevecht. Het basisinkomen een toekomst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: