Spring naar inhoud

Complotdenkers hebben ze goed op een rijtje !

Artikel geschreven door J. D. Heyes

Onderzoekers –psychologen en sociale wetenschappers-in de V.S. en in Groot Brittannië geven aan dat in tegenstelling tot de stereotypering door de mainstreammedia complotdenkers meer bij hun verstand zijn dan mensen die de officiële versie van controversiële gebeurtenissen als waar accepteren.

(NaturalNews)

Als jij een complotdenker bent, dan ben je gek, toch? Dit werd jarenlang voetstoots als waarheid aangenomen, totdat studies aantoonden dat juist het tegenovergestelde waar is.

In juli 2013 werd een studie gepubliceerd door de psychologen Michael J. Wood en Karen M. Douglas van de Universiteit van Kent in de U.K. Het rapport was getiteld: ‘En hoe zit het met gebouw 7?’ Het was een sociaal-psychologische studie van een online discussie over 9/11 complottheorieën. In de studie werden de complotdenkers vergeleken met de anti-complotdenkers naar aanleiding van hun reacties op nieuwswebsites.

De onderzoekers gaven aan dat ze verrast waren dat verhoudingsgewijs veel commentaren pro-complottheorie waren. Van de 2174 reacties, werden 1459 gecodeerd als pro-complot en 715 anti-complot.

1984

Het onderzoek toonde ook aan dat degenen die voor de officiële lezing waren van 9/11, zich in het algemeen vijandiger opstelden.

Dus, de pro-complotdenkers zijn meer twee keer zo veel vertegenwoordigd in de discussie dan zij die de officiële overheidslijn aanhangen. Deze constatering ging op voor gebeurtenissen zoals 9/11 en de moord op John F. Kennedy. Dit betekent dat de pro-complot commentators algemeen aanvaarde kennis delen, in tegenstelling tot de anti-complotdenkers die een kleine minderheid vormen.

Mogelijk als gevolg van frustratie dat de mainstream visie niet meer aangehangen wordt door een meerderheid, gaven de anti-complotdenkers regelmatig blijk van boosheid en ongenoegen in hun reacties.

“Het onderzoek… toonde aan dat mensen die de officiële lezing van 9/11 onderschreven in het algemeen agressiever waren in hun pogingen om andersdenkenden te overtuigen”, staat in het rapport.

Verder bleek dat degenen die niet geloven in complotten niet alleen vijandig waren maar ook op een fanatieke wijze hun eigen visie aanhingen. De onderzoekers constateerden dat volgens de anti-complotdenkers het onweerlegbaar bewezen is dat 19 moslims zonder vliegervaring met commerciële vliegtuigen een verrassingsaanval hebben kunnen uitvoeren, geleid door een man in een grot in Afghanistan, die dagelijks nierdialyse nodig had.

Dr. ir. Coen Vermeeren zet in ‘9/11 is gewoon een complot’ de belangrijkste complottheorieën helder en overzichtelijk coenvermeerenop een rijtje. Vijftien jaar na de aanslagen op het WTC-complex in New York en het Pentagon in Washington, is het wat hem betreft hoog tijd om in discussie te gaan over de officiële uitleg van deze aanslagen en de vele vraagtekens die daarbij zijn te plaatsen. Kijkend naar de huidige staat van de wereld lijkt de noodzaak hiervan groter dan ooit.

De complotdenkers hadden daarentegen niet de pretentie om met een theorie te komen die de 9/11 gebeurtenissen compleet verklaarde. “Voor hen die denken dat 9/11 een overheidscomplot is, lag de nadruk op het debunken van de officiële lezing en niet op een uitgewerkte complottheorie”, stelden de onderzoekers vast.

Veterans Today schreef:

Kortom, de nieuwe studie door Wood en Douglas geeft aan dat de negatieve stereotypering van de complotdenker – een agressieve fanaticus die vast zit aan zijn eigen gekke theorie – geheel van toepassing is op hen die de officiële lezing van 9/11 verdedigen en niet op degenen die het ter discussie stellen.

ishtar-2

Een complottheorie over een complottheorie

De studie toonde verder aan dat complotdenkers discussiëren over ingrijpende gebeurtenissen in een historische context, waardoor zij meer geneigd zijn verbanden tussen die gebeurtenissen te leggen dan de anti-complotdenkers. Ook zijn complotdenkers niet blij met het etiket dat op hen wordt geplakt.

Deze en andere conclusies staan is het boek ‘Conspiracy Theory in America’, geschreven door politieke wetenschapper Lance deHaven-Smith (University of Texas Press)

deHaven-Smith schrijft:  ‘de CIA is verantwoordelijk voor het wereldwijd verspreiden van het etiket ‘conspiracy theorie’ en ook voor het ridiculiseren en demoniseren van complotdenkers. Dit is een van de meest succesvolle propaganda acties (mind control programma’s) aller tijden.”

Hij stelde ook vast dat degenen die het etiket ‘complot’ gebruiken, dit gericht doen met de bedoeling om te kleineren en te vernederen, daartoe geïnspireerd door de CIA . Dit complot – van de CIA- is uitstekend gedocumenteerd, wordt niet tegengesproken en is historisch juist. Het is ontwikkeld door de CIA om werkelijke toedracht van de moord op J.F. Kennedy te verdoezelen en werd (wordt) inmiddels bij veel gebeurtenissen met succes toegepast.

Of niet…

Jij mag het beoordelen.

Bronnen:

http://www.presstv.com/detail/2013/07/12/313399/conspiracy-theorists-vs-govt-dupes/

http://conspiracypsychology.com/2013/07/10/what-does-online-discussion-tell-us-about-the-psychology-of-conspiracy-theories/

http://www.naturalnews.com/047168_conspiracy_theorists_sanity_propaganda.html#

http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/complotdenker-is-feitelijk-n-compliment/

 

Bron: Complotdenkers hebben ze goed op een rijtje – ‘Coöperatie De Vrije Media – geen vraag die we niet stellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: