Spring naar inhoud

Facebook maakt plannen om de waarheid aan te pakken 

Naast de exploderende “war on cash”, hebben we na de Amerikaanse verkiezingen een andere oorlog die in hevigheid toeneemt, de “war on truth”.

 

Na Google komt nu ook Facebook met een zeven stappen plan waarbij ze hun uiterste best zullen doen om de waarheid bij hun volgers vandaan te houden.

De baas van Facebook, Mark Zuckerberg, heeft een duidelijke boodschap voor zijn meer dan een miljard gebruikers: “Jullie zijn zelf niet in staat om te bepalen wat wel of geen nieuws is, dus wij zullen dat dan voor jullie doen”.

Na de door Hillary Clinton verloren verkiezingen, kreeg ook Facebook een lading kritiek over zich heen van de gevestigde mainstream-media, omdat ze zouden hebben toegelaten dat er via Facebook desinformatie werd verspreid die dan in het voordeel van Donald Trump zou zijn geweest.

Volgens Zuckerberg is dat allemaal onzin en is 99 procent van alle informatie die op Facebook wordt gedeeld authentiek en valt slecht één procent van de berichten op de site in de categorie fake nieuws.

Ondanks dat het volgens Zuckerberg maar een minieme hoeveelheid berichten zijn op het totaal, gaat Facebook toch aan een uitgebreid programma van zeven punten beginnen om te zorgen dat er alleen nog maar goedgekeurde berichten op het platform verschijnen.

De punten die hij vervolgens opnoemt en waar ze nu volop mee aan de slag gaan, zijn:

1) Betere opsporing van fake nieuws en nepberichten. Het systeem zal zodanig worden aangepast dat dit al gaat vaststellen wat er in die categorie thuis hoort voordat gebruikers dat zelf zullen doen.

2) Gemakkelijk aangeven door gebruikers van fake nieuws en nepberichten.

3) Verificatie van berichten door derden.

4) Ze zullen het publiek waarschuwen door bepaalde berichten als verdacht aan te merken die door derden en hun gebruikers al als zodanig zijn geclassificeerd.

5) Ze zullen de interne kwaliteitseisen omhoog schroeven voor berichten die onder het kopje News Feed zullen verschijnen.

6) Het verstoren van inkomsten voor publicaties die zich bezighouden met fake nieuws en nepberichten.

7) Ze zullen goed luisteren naar journalisten uit de mainstream-media wereld en hun mening serieus nemen zodat ze beter in staat zijn om hun systemen te controleren en ervan te leren.
xxx

Facebook gaat het dus een stuk gemakkelijker maken voor mensen om te klagen over een verhaal, waardoor degene die het heeft gepubliceerd in de financiële problemen kan komen, omdat Facebook dan niet langer met hen wil samenwerking op het gebied van adverteren.

De “war on truth” is in alle hevigheid losgebarsten en het zal voor de alternatieve media steeds moeilijker worden om financieel het hoofd boven water te houden. Iets dat nu bij de meesten al een probleem is en wat alleen maar groter zal worden. Dit nog natuurlijk los van het feit dat de censuur en het verbannen van alternatieve media in alle vormen steeds extremer zal aannemen.

Ook bij ons in Nederland is de “war on truth” in volle hevigheid losgebarsten en is nepnieuws op internet in Nederland ook heel erg gevaarlijk volgens de NOS en nu ook Villamedia. Waarbij we opmerken dat beide berichten simpelweg gekopieerd lijken te zijn van dezelfde bron.

En daar zit een potentieel gevaar in, zegt universitair docent politieke communicatie Sanne Kruikemeier, die onderzoek deed naar online activiteiten van kiezers.

Vervolgens werkt het dan zo:

In Nederland en België zijn zo’n vijftig websites actief die verzonnen of dubieus nieuws verspreiden, onderzocht NRC in maart. Trouw spreekt in een recent artikel van ruim zestig. Beide kranten baseren zich op een inventarisatie van Hoax-Wijzer, dat onjuiste berichtgeving in kaart brengt en internetters wil behoeden voor nep-nieuws.

De NOS, het NRC en Trouw baseren zich allemaal op iets dat heet de Hoaxwijzer. Het is geen echte website, maar een soort subdomein van Google, waarbij de makers hun uiterste best doen om volledig uit beeld te blijven:

Soms stellen mensen zich de vraag: maar als er zoveel onjuiste dingen op het internet circuleren, is hetgeen de Hoax-Wijzer zegt dan wel juist? En wie mag de Hoax-Wijzer dan wel zijn? In feite zijn beide vragen ondergeschikt aan de vraag: op welke bronnen baseren wij ons? Het maakt dus in feite helemaal niet uit wie de artikels schrijft van de Hoax-Wijzer.

Kortom, enkele anonieme overheidstrollen zullen voor Nederland wel even bepalen wat de waarheid is en wat niet.

Hilarisch dit en eigenlijk heel goed nieuws.

De gevestigde orde begint zich nu zulke zorgen te maken over de waarheid die nu overal begint door te dringen, dat ze niet meer weten in welke bochten ze zich moeten wringen om die toch te proberen tegen te houden.

Bron: Ook Facebook maakt plan om waarheid harder aan te pakken | Niburu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: