Spring naar inhoud

Dementerende ouderen worden gedrogeerd

Dit werd aan mij (Ankie Schrijvers)verteld door iemand die ik persoonlijk ken. Al zoekende op het internet ontdekte ik tot mijn schrik dat het drogeren eerder regel is dan uitzondering:
Een derde van de demente ouderen in verpleeghuizen wordt rustig gehouden met psychofarmaca. Ze zitten vaak de hele dag levenloos in hun stoel, kunnen niet meer praten of eten

In dit verhaal waren beide volwassen kinderen uitgenodigd voor een gesprek in het verzorgingstehuis met twee verzorgenden, een arts en een psycholoog. Ja, allemaal tegelijk.
De moeder woont sinds enkele maanden in een verzorgingstehuis en ze heeft haar draai daar nog niet gevonden. Het is  een echt buitenmens en nu kan ze niet meer naar buiten wanneer ze daar zin in heeft. Roken mag alleen buiten op het balkon aldaar en dan heeft ze sigaretten en aansteker ook niet meer in eigen beheer. Heel begrijpelijk  dat ze dit niet begrijpt,  laat staan dat ze dat kan accepteren. Hoe zou je zelf reageren in zo’n situatie waar je zelf niet om gevraagd hebt?
De kinderen kregen te horen dat hun moeder soms nogal een opstandig en boos is en dan alles kort en klein schopt. ??? Een vrouw van bijna 80 die alles kort en klein schopt???? Wat gebeurt daar in werkelijkheid???

Om die reden wil de arts rusfototgevende tabletjes voorschrijven die gegeven kunnen worden op het moment dat het nodig is. Of daar even voor getekend kan worden, was de vraag. Daar zijn de kinderen het niet mee eens en hebben dat ook laten weten. Ten eerste wordt hiermee niet de oorzaak weggenomen van de boosheid, ten tweede wordt ze dan een zombie.
De werkelijke reden is hier dat het gemakkelijker is voor de verzorging. Het echte probleem is dat er te weinig personeel beschikbaar is dat weer de schuld is van de overheid, die weer aangestuurd wordt door Brussel en die weer door de geldvretende schaduwregering ook wel de Cabal genoemd.
Dit vreemde volk heeft totaal geen empathie en kunnen zich niet verplaatsen in de situatie van een ander. Het kan ze totaal geen bal schelen.
Lees wie dat zijn voordat je anderen de schuld geeft en kom zelf in actie als er dingen zijn die niet goed gaan.

 

Ouderen zijn kwetsbaar
Op http://www.medicijnen-op-maat.nl vond ik onderstaande belangrijke informatie over het medicijngebruik bij ouderen en dat de dosering daarom opnieuw bekeken moet worden.

Net als kinderen vormen ouderen een kwetsbare groep. Met het ouder worden komen de gebreken, waardoor men een grotere behoefte aan geneesmiddelen heeft. Het is algemeen bekend dat ouderen veel meer geneesmiddelen slikken dan jongeren. Maar liefst 60 procent van de in Nederland voorgeschreven geneesmiddelen wordt geslikt door mensen ouder dan 60 jaar. Meer dan de helft van de 65- tot 75-jarigen gebruikt dagelijks medicijnen. 75-plussers gebruiken 3,5 keer meer geneesmiddelen dan gemiddeld. Ongeveer 8 procent van de ouderen gebruikt meer dan zes verschillende geneesmiddelen per dag. Niet iedereen zal zich echter realiseren dat daardoor ook veel problemen kunnen ontstaan. Ouderen zijn immers veel gevoeliger voor bijwerkingen van een geneesmiddel dan mensen van middelbare leeftijd. Een 70-plusser is maar liefst zeven keer zo gevoelig voor bijwerkingen als iemand jonger dan 30 jaar.

schema
In het voorjaar van 2002 meldden enkele landelijke dagbladen opmerkelijk nieuws op hun voorpagina: elke dag worden in Nederland ruim tweehonderd mensen in een ziekenhuis opgenomen wegens verkeerd gebruik van medicijnen. Volgens de onderzoekers van het Wetenschappelijk Instituut van de Nederlandse Apothekers (WINAp) gaat het vooral om 65-plussers. Geschat wordt dat 18,5 procent van alle ouderen in het ziekenhuis wordt opgenomen in verband met verkeerd medicijngebruik.
De opnamen zouden vooral te wijten zijn aan het feit dat ziekenhuisartsen, apotheken en huisartsen onvoldoende op de hoogte zijn van de medicijnen die zij afzonderlijk van elkaar voorschrijven.

Patiënten slikken daardoor te hoge doseringen en belanden vervolgens door de bijwerkingen ervan in het ziekenhuis.
Het is niet onmogelijk dat dit percentage nog veel te laag is ingeschat. Een valpartij met botbreuk ten gevolge van het gebruik van een kalmerend middel telt namelijk niet mee als bijwerking, maar wordt geregistreerd als botbreuk.

Reden genoeg dus om terughoudend te zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan ouderen. In de praktijk lijkt echter juist het omgekeerde het geval te zijn. Zodra mensen hun intrek nemen in een verzorgings- of verpleeghuis, blijken ze opeens véél meer medicijnen te gaan gebruiken. Men heeft berekend dat bewoners van verpleeghuizen gemiddeld vijf (!) verschillende geneesmiddelen gebruiken, terwijl thuiswonende ouderen ‘slechts’ twee middelen gebruiken!

Houdt dit in de gaten en vraag aan de verzorgers of er nieuwe medicijnen worden gegeven en met welke reden. Gaan alle medicijnen wel goed samen met elkaar? Dit is een vraag voor de arts van het verzorgingstehuis of ga met de medicijnenlijst naar uw eigen apotheek voor advies.
Zelfs grapefruitachtig fruit kan nadelige invloed hebben op bepaalde medicijnen.

Psychofarmaca  (kalmerende medicijnen) bij dementie in verpleeghuizen
In Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt ongeveer een derde van de dementerende ouderen een antipsychoticum. Ze krijgen deze medicatie niet om een psychose te behandelen, maar de middelen zorgen ervoor dat iemand heel rustig wordt. Zo rustig zelfs dat demente ouderen er vaak apathisch bijzitten, niet meer kunnen eten of drinken en totaal van zichzelf vervreemden.

Als iemand dementerend is, kan hij of zij agressief en onrustig gedrag vertonen. Door de hoge werkdruk in verpleeghuizen, is er vaak onvoldoende tijd om een verwarde bewoner rustig te krijgen en tijd of aandacht te geven.
Ouderen krijgen daarom dikwijls medicijnen waar ze rustig van worden.
Deze niet ongevaarlijke middelen worden vaak zonder medeweten van de familie aan de patiënt gegeven.

Dat is niet zonder risico, blijkt uit onderzoek. Gebruikers van antipsychotica hebben een grotere kans op een beroerte, een longontsteking en zelfs overlijden. Het effect van deze medicatie is daarnaast maar bij een geringe groep gebruikers positief te noemen. Slechts 20% heeft er daadwerkelijk wat aan; bij 40% is er geen effect te zien en bij de overige 40% zie je zelfs een verslechterend effect.

Nieuwe wet in 2017alzheimer
In de nabije toekomst verandert de wet. In deze nieuwe wet (Zorg en Dwang) zijn nieuwe richtlijnen vastgelegd over het toedienen van psychofamaca. Deskundigen denken echter niet dat deze nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat het gebruik zal verminderen. Daarvoor is een cultuuromslag nodig qua personeel: : meer en beter geschoolde medewerkers.

Hopelijk komt het extra geld nu eindelijk eens op de juiste plaats: handen aan het bed, zoals dat dan heet en niet inde zakken van de managers.

De kabinetplannen voor dementiezorg in 2017 kunt u hier lezen.

De AlzheimerTelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. De AlzheimerTelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 – 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.
De AlzheimerTelefoon is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of advies bij dementie. Ook kunt u dit telefoonnummer bellen als u uw verhaal over dementie wilt delen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: