Spring naar inhoud

De Telegraaf mag de werkeloosheidsleugen verkopen in verkiezingstijd

Het is gewoon te lachwekkend voor woorden hoe de Telegraaf keer op keer het volk de ogen dicht durft te smeren. Los van het feit dat de krant graag voorop loopt in het verkopen van zelfgeschapen hypes alsPokemon Go en de Horror Clowns, barst de krant van berichten over zogenaamde celebraties en allerlei andere onzinnige berichten die het volk zoet moeten houden. Maar met de verkiezingen voor de deur fungeert de krant ook vooral als uithangbord voor de acteursvereniging in Den Haag. U kunt weer een smaakje kiezen uit het aanbod van goed opgeleide beroepsleugenaars. En om de juiste keuze tussen de partijen van die leugenaars te kunnen maken moet u wel weten dat die beroepsleugenaars het best goed gedaan hebben. Zo kopt de Telegraaf vandaag ‘Meer werklozen sneller aan de slag‘. De Telegraaf beroept zich daarbij op een rapport van het UWV. Al vaker heb ik toegelicht hoe dergelijke cijfers een misinterpretatie zijn van de werkelijke stand van zaken. ‘Misleiding’ of ‘perceptiemanagement’ in de manier waarop ze gepresenteerd worden, is wellicht een meer passende omschrijving. We moeten vooral niet gewezen worden op de grote ontslagrondes zoals recentelijk aangekondigd bij de ING of bij het omvallen van warenhuisketen V&D. Het moet gewoon goed gaan, opdat Mark Rutte en zijn roverskabinet lekker opgepoetst uit de blubber kunnen stappen.

Wat is er dan mis met die UWV cijfers? Het is heel simpel. Iets wat negatief is wordt positief gebracht. Ik zal het voor u uitspellen en verwijs naar een stukje uit de tekst van de Telegraaf [citaat] Van alle personen die in 2014 in de WW belandden, vond 65 procent binnen een jaar een baan. Dat was in 2012 nog 60 procent. We pakken de grafiek er ook even bij. Als we het UWV moeten geloven en er niet geknutseld is met cijfers is het grijze balkje inderdaad hoger dan het gele en oranje. Maar wat niet genoemd wordt is het restant mensen dat gewoon thuis blijft zitten. Kortom, van het aantal mensen dat werkeloos wordt zit na een jaar nog steeds een groot deel thuis. En hoeveel van die mensen die na een jaar nog geen baan gevonden hebben (vanaf het moment van werkeloosheid) zijn langdurig werkeloos gebleven? Laten we even naar de categorie 35-45 jaar kijken. Daarvan zat in 2012 na een jaar nog steeds ruim 40% thuis. In 2014 is gekeken hoeveel mensen die in dat jaar werkeloos werden, na een jaar nog thuis zaten. Dat was iets minder dan 40%, maar er wordt niets gezegd over die werkelozen uit 2012 en 2013. Zijn dat langdurig werkelozen geworden? Kortom: we worden met een positief beeld opgezadeld van het aantal mensen dat na een jaar weer een baan vond. Dat is iets minder ernstig geworden en dus wordt het verkocht als groei. Nee, per saldo zitten er steeds meer mensen thuis. In datzelfde rapport van het UWV zien we namelijk dat [citaat] Een meerderheid van de werkhervatters (60%) gaat duurzaam aan het werk. Zij blijven minimaal een heel jaar werkzaam na de WW. Dat is opnieuw iets positief brengen wat eigenlijk negatief is. Het betekent namelijk dat 60% van de ruim 60% die binnen een jaar een baan vond, na een jaar diezelfde gevonden baan nog steeds heeft. Dat is dus maar 36%.

meer-werklozen-sneller-aan-de-slag

Lezen we het rapport er eens grondig op na, dan is nauwelijks iets te vinden over de langdurige werkeloosheid. Nergens wordt ook met een woord gerept over de uitstroom richting de bijstand. Wetende dat er op 1 januari 2016 een wetswijzigingheeft plaatsgevonden in de bepaling van de hoogte en duur van de WW uitkeringen, speelt de propaganda-machine sowieso vals met dit rapport. De Telegraaf rept daar natuurlijk met geen woord over. De cijfers van 2016 zijn misschien wel een stuk minder rooskleurig, maar gelukkig zijn die nog niet bekend. Er zit echter nog een grafiek in het rapport en die laat zien dat het positief verkochte negatieve plaatje inderdaad perceptiemanagement pur sang is. Dan zien we namelijk dat er sinds 2013 nauwelijks een daling heeft opgetreden in de grote hoeveelheid WW uitkeringen. Alleen de prognose van 2016 laat een kleine daling zien, maar dat is logisch na de wetswijziging van 2016. Het gaat de staat simpelweg minder kosten, omdat de duur en hoogte van de uitkeringen gewijzigd is.

aantal-ww-uitkeringen-uwv

Hoewel wel gesproken wordt over ‘beëindigde uitkeringen’ wordt er in het rapport met geen woord gerept over het aantal mensen dat doorgestroomd is naar beneden. Naar beneden? Ja, naar de bijstand. Waar men ook nog eens “vrijwilligerswerk” moet doen. Dat is een contaminatie an sich. Verplicht vrijwilligerswerk is immers niet vrijwillig. Bovendien zorgt het voor werkverdringing. Bedrijven die “vrijwilligers” werkverschaffen, hoeven iemand immers niet als werknemer op de loonlijst te zetten.

En last but not least is het idee dat je de stand van zaken op gebied van werkgelegenheid kunt baseren op dit soort cijfers van het UWV, de grootste volksverlakkerij ooit als je niet kijkt naar de categorie ZZP’ers. We weten dat de werkeloosheid in landen afgemeten wordt aan de inschrijvingen bij instanties als het UWV. Dat zal voor de rest van Europa niet veel anders zijn. ZZP’ers schrijven zich echter uit als werkzoekende en schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Vanaf het moment dat zij zich inschrijven zijn ze dus niet meer geregistreerd als werkzoekende en als ze een keer thuis op de bank zitten staan ze ook niet aangemeld bij het UWV. Ze wachten dan simpelweg op de “volgende klus” en ontvangen geen WW. Anders gezegd: als een ZZP’er thuis zit, valt dat niet onder het kopje ‘werkeloosheid’. Dus het groeiend aantal ZZP’ers in ons land zorgt ervoor dat de officiële werkeloosheidscijfers enorm meevallen.

Conclusie: de Telegraaf mag aan perceptiemanagement doen met een prachtig maar zeer misleidend rapport van het UWV, waarin niet gekeken is naar de doorstroom naar beneden (de bijstand); niet gekeken is naar de werkverdringing door dat “vrijwilligerswerk”; de wetswijziging van 1 januari niet genoemd wordt als zijnde van invloed (rooskleuriger beeld); nauwelijks gerept wordt over de langdurige werkeloosheid én de categorie van de ZZP’ers buitenbeeld blijft. Hierdoor wordt een beeld wat per saldo negatief is, positief verkocht op basis van een staafje in slechts 1 grafiek dat hoger staat. Per saldo zegt dat niets over het uiteindelijke negatieve beeld. Lang leve de wereld van de politiek, haar propaganda pulp media en de perceptiemanagement waarmee het volk voorgelogen wordt.

Bron: De Telegraaf mag de werkeloosheidsleugen verkopen in verkiezingstijd : Beyond the Matrix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: