Spring naar inhoud

1984 van George Orwell speelt zich nu af

Op het ogenblik lees ik het boek van George Orwell 1984, een bijzonder boek dat ik op school al eens gelezen had maar waarvan ik destijds nog niet besefte hoe snel dit boek werkelijk zou worden.

Ik zou een ieder aan willen raden die wil weten wat er mis is in onze wereld dit boek te lezen, want George Orwell voorspelde in de jaren 40 van de vorige eeuw beangstigend goed wat er in de toekomst , dus nu, zou gebeuren.

Het machtsspel van de elite is alleen zo goed ingekleed dat de meeste mensen er blind voor zijn en dus niet zien wat hen overkomt, maar door een metafoor, wat dit boek is, wordt wel heel duidelijk wat er zich nu afspeeld en hoe we dit hebben laten gebeuren.

Door middel van een aantal teksten uit dit boek zal ik je laten zien hoe goed dit boek de waarheid b
enaderd . George Orwell verteld in zijn boek het verhaal van een absolute machthebber “Big Brother”en zijn Partij die de totale mensheid onder controle hebben en laat zien hoe ze dat doen.

Big Brother heeft een paar standpunten die er bij de mensheid ingepompt moeten worden en dus ook overal te zien zijn:

Door dit overal en altijd te promoten gaan mensen dit daadwerkelijk geloven. Wordt ons niet verteld dat we oorlog moeten voeren voor onze vrede ? Dat we ons moeten aansluiten bij de EU en NAVO en dat soort organisatie omdat we anders verdoemd zijn ? En wat leren we nu eigenlijk op school ? een paar basisregels maar waar het werkelijk om draait in het leven moeten we zelf leren.

Zie je hoe zelfs deze Big Brother regels al werkelijkheid zijn geworden in onze tijd?

Hier volgen een paar passages uit het boek die denk ik heel veel zeggen over onze tijd

‘Dat van die hoge hoeden is niet zo belangrijk,’ zei Winston
geduldig. ‘Het punt is, deze kapitalisten, zij en een paar
advocaten en priesters, enzovoort, die bij hen hun geld verdienden, de baas op aarde waren. Alles bestond in hun voordeel.
Jullie, de gewone mensen, de arbeiders waren hun slaven.
Ze konden doen wat ze wilde met u. Zij konden je per schip verschepen naar Canada als vee. Ze konden slapen met je dochters als ze dat wilde.

Wij werken tegenwoordig om de salarissen te betalen van allerlei topstukken, en zij bepalen wat wij moeten doen. Multinationals betalen geen belasting en heren politici krijgen allerlei mooie baantjes

De grootste ketterijen was gezond verstand. En
het schrikbarende was niet dat ze je zouden doden, maar dat zij misschien gelijk hadden. Hoe weten wij immers dat twee plus twee vier is? Of dat
de zwaartekracht bestaat? Of dat het verleden is onveranderlijk is?
Als zowel het verleden en de buitenwereld alleen bestaan in je geest en als de geest zelf controleerbaar is wat dan?

Alles wat wij tegenwoordig weten, weten wij via de media, TV of kranten. Zelfstandig onderzoek is er niet meer bij. En mensen die dat wel doen worden belachelijk gemaakt of voor gek verklaard,

Door hem te laten lijden. Gehoorzaamheid is niet genoeg.
Tenzij hij lijdt, hoe kunt u er zeker van dat hij je wil gehoorzaamt en niet zijn eigen wil? Macht bestaat uit het peinigen en vernederen van mensen. Macht is het in stukken scheuren van de menselijke geest en het daarna weer samen tevoegen naar je eigen inzicht. Begin je nu te doorzien wat voor wereld we proberen te creëren? Het is precies het tegenovergestelde van de domme hedonistische
Utopieën die de oude hervormers hadden uitgedacht. Een wereld van angst
en verraad en kwelling, een wereld van vertrappen en vertrapt worden, een wereld die niet minder, maar meer meedogenloos zal worden naar mate we haar verfijnen. De vooruitgang in onze wereld zal zijn de vooruitgang in de richting van meer pijn. De oude beschavingen beweerden dat ze waren gebaseerd op liefde en gerechtigheid. Onze is gegrondvest op haat. In onze wereld zullen er geen andere emoties bestaan, anders dan
angst, woede, triomf en zelfvernedering. Al het andere zullen we vernietigen, alles. We zijn al bezig de denkgewoontes af te breken, die zijn overgebleven van voor de revolutie. We hebben de banden tussen kind en ouder doorgesneden, en tussen mensen onderling, en tussen man en vrouw. Niemand durft zijn vrouw ,kind of een vriend nog langer te vertrouwen. Maar in de toekomst zullen er geen echtgenoten en vrienden meer zijn. Kinderen zullen van hun moeders worden weggehaald na de geboorte, zoals je eieren wegneemt van een kip.

Hoe is onze wereld de laatste paar jaar veranderd in een wereld van angst ? In een egoïstisch maatschappij waar alles om het ego draait en waar inderdaad vriendschap en relaties steeds meer onder druk komen te staan. Het vervagen van de relatie tussen man en vrouw door introductie van de transseksualiteit en het steeds op jongere leeftijd naar school of creche brengen van onze kinderen.

De vrijdenkende mens wordt altijd verslagen.
Het moet zo zijn, want ieder mens is gedoemd om te sterven,
en dat is de allergrootste nederlaag. Maar als hij zich volledig en compleet kan onderwerpen en wanneer hij kan ontsnappen aan zijn identiteit,
en als hij zich kan versmelten met de partij, zodat hij de partij is,
dan is hij almachtig en onsterfelijk. Het tweede wat je moet beseffen is dat macht is macht over de mens.
Over het lichaam, maar vooral over de geest. Macht over
de materie de objectieve werkelijkheid, zoals je het zou noemen is niet belangrijk.
Alle materie wordt al door ons beheerst.

Door nooit ophoudende propaganda via de media wordt onze hersenpan elke dag gevuld met informatie die wij opgedragen krijgen. Informatie die wij al waarheid aan moeten nemen maar die we op geen enkele wijze zelf kunnen controleren. Denk aan alle aanslagen, maar vooral 9/11 die nu toch wel bewijsbaar in ieder geval met medeweten van de Amerikaanse autoriteiten heeft plaats gevonden. Het gevolg was dat we hiervoor heel veel vrijheden hebben ingeleverd en continue in angst leven.

Hieronder volgt een conversatie tussen O’Brien en Winston ( winston is onderstreept)

‘Maar hoe kun je materie beïnvloeden?’ Barstte hij uit. ‘ Je kunt zelfs het weer of de wet van de zwaartekracht niet veranderen. En er zijn ziektes, pijn en de dood !

O’Brien legde hem het zwijgen op door een beweging van zijn hand. ‘Wij
beheersen de materie omdat we de geest beheersen. De realiteit zit binnen in je schedel. Je zult het leren in stappen, Winston.

Er bestaat niets dat we niet kunnen doen. Onzichtbaarheid, levitatie alles.
Ik kan zo weg zweven van deze verdieping als een zeepbel als ik dat wil. Maar ik wil dat niet omdat de Partij dat niet wil. Je moet je ontdoen van die negentiende-eeuwse ideeën over de natuurwetten. Wij maken de natuurwetten. ‘
‘Maar jij kunt dat niet! Jullie zijn niet eens meesters over deze planeet.
Hoe zit het met Eurazië en Eastasia? Jullie hebben die nog niet eens veroverd. ‘

‘Onbelangrijk. Wij zullen hen veroveren wanneer het ons uitkomt.
En als we dat niet deden, wat voor verschil zou maken? We kunnen
ze wissen uit ons bestaan. Oceanië is de wereld. ‘
‘Maar de wereld zelf is slechts een stofje. En de mens is
nietig en hulpeloos! Hoe lang bestaat hij pas? De aarde was voor miljoenen
onbewoond. ‘

‘Onzin. De aarde is zo oud als we zijn, niet ouder. Hoe
kan het ouder zijn ? Niets bestaat behalve door het menselijke
bewustzijn.’
‘Maar de rotsen zitten vol van de beenderen van uitgestorven dieren,
mammoeten en mastodonten en de enorme reptielen die
hier woonde lang voordat men ooit van de mens had gehoord. ‘

‘Heb je ooit die botten, gezien Winston? Natuurlijk niet.
De negentiende-eeuwse biologen vonden hen uit. voordat de mens
er was was er niets. Na de mensheid, als hij zou uitsterven,
zou er niets meer zijn. Buiten de mens is er niets. ‘
‘Maar het hele universum is buiten ons. Kijk naar de sterren!
Sommigen van hen zijn miljoenen lichtjaren weg. Ze zijn uit
ons bereik tot in eeuwigheid. ‘
‘Wat zijn de sterren?’ Zei O’Brien onverschillig. ‘Zij zijn
stukjes vuur een paar kilometer verderop. We kunnen ze bereiken als we
wilde. Of we kunnen ze uit wissen. De aarde is het centrum
van het universum. De zon en de sterren gaan omheen. ‘
Winston maakte nog een krampachtige beweging. Deze keer
hij zei niets. O’Brien ging door alsof hij een bezwaar uitsprak:
‘Voor bepaalde doeleinden, natuurlijk, is dat niet waar. Wanneer
we over de oceaan varen, of wanneer we een zonsverduistering voorspellen, is het vaak handiger om te veronderstellen dat de aarde om de zon en de sterren draaid die miljoenen en miljoenen kilometers ver weg staan. Maar wat zou dat? Denk je dat het buiten
ons kunnen is om een duaal systeem van de astronomie te produceren? De sterren kunnen
nabije of ver weg zijn, naarmate wij dat nodig vinden. Denk je dat onze wiskundigen dat niet aan zouden kunnen? Ben je het dubbeldenken vergeten?

Hoe toepasselijk op mijn laatste ontdekking waarin mij duidelijk is geworden dat ons hele wereldbeeld van de Globe is gebaseerd op een leugen. De wereld is vlak zoals wij die ervaren. Maar belangrijker nog de wereld bestaat alleen in ons hoofd en in een virtuele illusie die we zelf produceren. En die door de elite naar hun eigen hand gezet wordt.

Het aardse paradijs is vernietigd precies op het moment dat het realiseerbaar was. Elke nieuwe politieke theorie, onder welke benaming dan ook, leidde terug naar de hiërarchie en discipline. En door algemene verharding die zich inzette rond de dertige jaren, werden praktijken die al lang buiten gebruik waren, soms al honderden jaren , zoals het opsluiting zonder proces, het gebruik van krijgsgevangenen als slaven, openbare executies, marteling om bekentenissen, het gebruik van gijzelaars en de deportatie van hele bevolkingsgroepen, niet alleen weer gebruikelijk maar ook nog eens geaccepteerd en zelfs verdedigd door mensen die zich beschouwden zichzelf verlicht en progressief.

Opsluiten zonder proces , marteling ? Guantanamo Bay ? Juist ja en dit soort zaken worden dus door de Amerikaanse regering verdedigt onder het mom van de strijd tegen het terrorisme. Maar ook onze eigen regering spreekt zich niet openlijk uit tegen dit soort verschrikkelijke praktijken.

‘En vergeet niet dat het voor eeuwig is. Het gezicht zal er altijd zijn aangewezen om te worden geslagen. De ketter, de vijand van de samenleving,
zal er altijd zijn, zodat hij kan worden verslagen en vernederd. Alles wat je hebt ondergaan
omdat je in onze handen bent zal blijven doorgaan en erger nog. De spionage, het verraad, de arrestaties, de martelingen, de executies, de verdwijningen zullen nooit ophouden.
Het zal een wereld van terreur zijn zo veel als een wereld van triomf.
Hoe krachtiger de partij is, hoe minder tolerant hij zal zijn:
hoe zwakker de oppositie, hoe strakker het despotisme.

“The war on Terror” is wat ons voorgehouden wordt als het ultieme gevaar dat ten koste van alles bestreden moet worden. Ook al zal terrorisme door zijn aard nooit verslagen kunnen worden. Dit maak de elite echter niks uit, het gaat hen om de macht, Een bevolking in angst is nu eenmaal een makkelijke kudde. En de EU en VN worden steeds krachtiger en krijgen steeds meer macht. Oppositie heeft nu al niets meer in te brengen.

Ik heb je een aantal passages uit dit bijzondere boek laten zien en hoe onwaarschijnlijk dicht George Orwell zat bij de werkelijkheid van dit moment. Als je het boek nog niet gelezen had kun je hier een pdf versie online lezen : http://www.prirodniskola.cz/media/files/1984.pdf

Als laatste geef ik je nog een quote mee van Orwell zelf :

In een tijd van universeel bedrog is het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad.

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: