Spring naar inhoud

ONS PESIOEN IS IN GEVAAR: EU stelt controversiële pensioenwet uit tot na EU-referendum

pensioenGaan ze straks nog meer uit onze pensioenfondsen plunderen, in het verleden is al eerder 72 miljard weggehaald en volgens Rutte was een nader onderzoek niet nodig, dat zegt al genoeg hoe het kabinet met ons omgaat.

 

Een controversiële deal over een pensioenfondsrichtlijn voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) ligt klaar om ondertekend te worden in Brussel. De europarlementariërs die over het akkoord hebben vergaderd, willen de overeenkomst pas bekendmaken na het EU-referendum in Groot-Brittannië.

Dat bevestigen verschillende politici en woordvoerders tegen elsevier.nl.

Optellen

Het gaat om de IORP II-richtlijn, waardoor Nederlandse pensioenfondsen onder het arbitraire toezicht van andere landen mogen staan. ‘Gezien de enorme maat van deze fondsen en de verwaarloosbare regels in sommige EU-staten, is dit zeer zorgelijk,’ zegt een criticus van de richtlijn. Volgens ingewijden betekent het ook dat Europeanen makkelijker hun pensioen kunnen optellen als zij die in verschillende lidstaten hebben opgebouwd.

Daarnaast zou het akkoord het aantrekkelijker en makkelijker maken voor Nederlandse pensioenfondsen om zich te vestigen in andere landen, waar het toezicht minder streng is dan in Nederland. ‘Nederlandse fondsen zijn veel groter dan in veel andere landen, dus we krijgen weinig terug als ze vertrekken.’ De pensioenfondsen in Nederland beheren een totale waarde van zo’n 1.200 miljard euro. Critici van de deal zijn dan ook bang voor een enorme kapitaalvlucht door de nieuwe wetgeving.

Officieel zeggen de leden van de parlementaire commissie economische en monetaire zaken van de EU, die over de deal gaan, dat er kritisch naar het concept van de overeenkomst moet worden gekeken en dat de politici nog niet unaniem zijn. Roberto Gualtieri, zei gisteravond na afloop van het overleg dat de europarlementariërs ‘dichtbij een akkoord komen’.

Die lijn houden ook woordvoerders aan, maar andere bronnen beweren dat de deal een voldongen feit is. ‘Het akkoord ligt helemaal klaar,’ zeggen twee verschillende ingewijden tegen elsevier.nl.

Bemoeienis

Net als met verschillende andere akkoorden willen de politici echter wachten met het ondertekenen van de overeenkomst tot na 23 juni, als de Britten naar de stembus gaan. Normaal gesproken wordt dit gedaan omdat de europarlementariërs dan een beter idee hebben van de stand van zaken in de EU, maar ‘er zijn verschillende redenen’ voor het uitstel van de pensioenenovereenkomst.

Zo suggereerde een ingewijde dat de wet, die de ‘bemoeienis’ van Brussel vergroot, de ontevredenheid van de Britten over de EU zou verergeren. Ook daarom zouden de pro-EU-politici wachten met de deal. Volgens Paul Tang, een europarlementariër van de PvdA, wordt de deal in het beste geval ‘eind juni’ ondertekend: slechts een week na het Britse referendum.

Over de inhoud van het uiteindelijke akkoord is weinig bekend. Een Nederlandse woordvoerder beweert dat het rapport veel rekening houdt met het belang van de nationale toezichthouders van lidstaten. Daarnaast werden ook veel details en ‘bureaucratische regeltjes’ geschrapt, op aandringen van onder andere de Nederlandse europarlementariërs.

Voorstel

Door de snel verslechterende situatie bij veel pensioenfondsen dreigen zo’n 200.000 ouderen in Nederland volgend jaar te worden gekort op hun pensioen.

Deze problemen werden echter in 2014 al aangekaart door Nederlandse politici, toen het IORP-voorstel net in Brussel lag. Als de macht van nationale toezichthouders in stand blijft, zou de Nederlandsche Bank beslissen of een pensioenfonds onder een andere inspectieorganisatie valt als het besluit zich in een heel ander land te vestigen.

Op maandag wordt de volgende meeting gehouden. Volgens verschillende bronnen zal de commissie eind volgende week naar buiten komen met de overeenkomst.

Bron: ONS PESIOEN IS IN GEVAAR: EU stelt controversiële pensioenwet uit tot na EU-referendum | Stop de bankiers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: