Spring naar inhoud

Economie groeit , maar wie profiteert ervan?

uithuiszetting_rommelTerwijl de media ons wil laten geloven dat de economie weer in de lift zit, zie ik in werkelijkheid steeds meer achteruitgang in Nederland.  Er zijn nog nooit zo veel bedrijven, waaronder grote en bekende , failliet gegaan.  Er hebben nog nooit zoveel mensen aangeklopt bij de voedselbank. En steeds meer mensen zitten zonder werk.  Schijnbaar wordt er dus door de grote jongens geld verdient wat niet bij de burger terecht komt. Dit patroon lijkt zich meer en meer te versterken en is mijns inziens zeer verontrustend.
Zie ook het onderstaande artikel van Rob Vellekoop

Volgens het Ministerie van Economische Zaken beleven we 2 jaar van aaneengesloten groei. Volgens Tilburg University is desondanks de crisis voor velen niet voorbij. Er zijn meer dan 700.000 mensen die hun schulden waarschijnlijk nooit meer kunnen aflossen. Daarbovenop lopen meer dan 1.000.000 het risico in een dergelijke situatie te belanden.

“De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal van 2016 met 0,5%. Daarmee houdt de groei voor het achtste kwartaal op rij aan, een periode van 2 jaar aaneengesloten.” Het Ministerie van Economie brengt deze getallen alsof het ontzettend goed gaat met Nederland. Niets is minder waar.

Onderzoekers van Tilburg University stellen in hun rapport getiteld ‘ Is de economische crisis voorbij? Een onderzoek naar de schulden­problematiek in Nederland’ dat ondanks een aantrekkende economische groei, de crisis nog niet voorbij is voor vele Nederlandse huishoudens wanneer het gaat om de in het verleden opgebouwde schulden. De arbeidsmarkt en inkomensmogelijkheden van velen zijn verslechterd. Hierdoor zijn betalingsachterstanden aanzienlijk toegenomen. Er lijkt een stuwmeer van onhoudbare schulden te zijn dat groter is dan gedacht. Het onderzoek werd in opdracht van Bureau Krediet Registratie (BKR) uitgevoerd.

Die economische groei van het CBS gaat ook voorbij aan de bijna honderdduizend mensen die afhankelijk zijn van een van de meer dan 150 voedselbanken. Waarbij de vereniging van voedselbanken aangeeft dat ze slechts 10% van de allerarmsten kunnen helpen!

In Europa leeft dat 1 op iedere 4 inwoners op of onder de armoedegrens, in NL zijn dat er meer dan 2,7 miljoen. Blijkbaar gaat het bejubelde economisch herstel van de afgelopen twee jaar voorbij aan grote groepen inwoners in het rijke Westen.

Wie is dan eigenlijk de ‘economie’ waarmee het zo goed gaat?

Een goed draaiende economie is evenmin af te leiden uit de geldverruimingspolitiek van de Europese Centrale Bank. Met ingang van april gaat de ECB 80 miljard per maand aan obligaties opkopen, dat was 60 miljard. Met andere woorden de pogingen om de economie te stimuleren door geldverruiming via de centrale bank zijn voorlopig mislukt. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk want commerciële banken hebben er gewoon geen trek in om meer geld uit te lenen tegen een lage rente en blijkbaar vinden zij veel bedrijven niet degelijk genoeg om hun schulden te kunnen terugbetalen. Dus blijft daar de deur voor groei van het bedrijfsleven (met name het midden- en kleinbedrijf) op slot. (Lees meer over geldschepping en banken)

Dit wilde verhaal van het Ministerie van goed nieuws is niet meer dan een onderdeel van de verkiezingscampagne waarmee Rutte nu al bezig is. Tegenover elk winstcijfer van EZ is een negatief cijfer te plaatsen. De economie bestaat niet. Wel uitkeringsgerechtigden die dwangarbeid moeten verrichten, werknemers met veel te lage inkomens, gepensioneerden die het steeds moeilijker hebben om rond te komen, en nog veel meer groepen mensen die de broekriem moeten aantrekken.

Rob Vellekoop, 14 mei 2016

Bron: Economie groeit en armoede nog veel meer –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: