Spring naar inhoud

Ongehoorzaamheid aan overheid officieel een psychiatrische stoornis

‘Kwart van Amerikaanse bevolking heeft mentale aandoening’

U bent het niet eens met de overheid, vraagt zich af of ze u wel de waarheid vertellen en het goede met u voor hebben, en bent van plan om hen niet meer in alles te gehoorzamen? Dan bent u al vanaf 2013 officieel psychisch ziek en lijdt u aan ODD, Oppositional Defiant Disorder, oftewel een Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornis (OOG). Deze omvat alle mensen niet ‘zich niet conformeren, en twijfelen aan (de) autoriteiten’. Sommige critici zijn bang dat deze nieuwe stoornis in de toekomst als voorwendsel gebruikt zal worden om alle tegenstanders van bijvoorbeeld de EU en het milieubeleid monddood te maken en desnoods in inrichtingen op te sluiten.

In de meest recente (vijfde) versie van het internationaal gehanteerde DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) worden mensen met OOG omschreven als ‘negatief, vijandig en openlijk ongehoorzaam’ en ‘snel geïrriteerd’.

De eerste versie van het DSM verscheen ongeveer een eeuw geleden en bevatte 7 stoornissen; in de vierde editie van 2010 was dat aantal al gegroeid naar 374, een stijging met maar liefst 77 psychiatrische aandoeningen in slechts 7 jaar tijd.

‘Mentaal gezond zijn steeds moeilijker’

Psycholoog dr. Paula Caplan was destijds een van de critici van het DSM-IV, en zei in een interview dat het er sterk op leek dat het ‘steeds moeilijker wordt om mentaal gezond te zijn… Nieuwe mentale ziekten bevatten arrogantie, narcisme, over-creativiteit, cynisme en antisociaal gedrag. In het verleden waren dat ‘persoonlijkheidskenmerken’, maar nu zijn het ziekten. En natuurlijk zijn daar behandelingen voor.’

‘Kwart van Amerikaanse bevolking heeft stoornis’

De kritiek is dan ook dat vooral de farmaceutische industrie en zorgsector geholpen worden door steeds meer mentaal zieke of ‘gestoorde’ mensen. Die hebben immers bijna allemaal medicijnen en therapeuten nodig. Zo steeg het aantal patiënten in Amerikaanse psychiatrische instellingen van 355.000 in 1955 naar ruim 4 miljoen in 2007.

Ook met medicijngebruik loopt de VS voorop: in 2010 slikte één op de vier vrouwen in Amerika pillen (zoals het bekende Prozac) voor een bepaalde psychiatrische aandoening, en zou in totaal een kwart (!) van de bevolking aan een mentale stoornis lijden.

Wel of geen medicatie?

Sceptici beweren vaak dat de meeste van deze medicijnen sowieso niet werken of zelfs een averechts effect hebben. Klinische studies en ervaringen wijzen echter uit veel mensen er wel degelijk baat bij hebben. In Nederland wordt er overigens veel voorzichtiger omgegaan met het stellen van psychiatrische diagnoses en het voorschrijven van medicijnen dan in de VS.

Tegenstanders van psychofarmaceutische middelen wijzen nogal eens op Albert Einstein, die in onze tijd hoogstwaarschijnlijk de diagnose ADHD en ook OOG zou hebben gekregen, omdat hij zich zo verzette tegen autoriteit. De redenatie is dat Einstein nooit zo briljant had kunnen zijn als hij ‘onder’ de medicatie had gezeten, maar dat valt natuurlijk nooit te bewijzen.

Vroege hulp kan erger voorkomen

Voorstanders van het DSM zeggen dat het aantal stoornissen in het handboek enkel is gegroeid omdat de kennis omtrent mentale aandoeningen zo is toegenomen. Waar vroeger mensen met bepaalde psychiatrische problematiek aan hun lot werden overgelaten, hun leven lang worstelden, werden buitengesloten of in een inrichting belandden (‘gek’ werden verklaard), kunnen zij nu tijdig –of in ieder geval eerder- worden gesignaleerd en geholpen.

Misbruik door politici

Medici, psychologen en psychiaters zullen ongetwijfeld het beste met hun patiënten voor hebben, maar politici zouden al die stoornissen wel eens voor hun eigen doeleinden kunnen misbruiken, zo vrezen sommige commentatoren. Voorbeeld: al in 1959 verklaarde Sovjetleider Nikita Krushchev dat ‘het duidelijk is dat mensen die zich tegen het communisme verzetten mentaal niet normaal zijn.’

Daar maakten de Sovjets meteen werk van; alle oppositie werd monddood gemaakt, gearresteerd en in psychiatrische inrichtingen of werkkampen (in onder andere het beruchte Siberië) gestopt. (1)

Milieufreaks willen ‘klimaatontkenners’ gestoord verklaren

De afgelopen jaren gaan er in bepaalde kringen opnieuw stemmen op om mensen met een afwijkende, niet-politiek correcte mening op de één of andere manier uit te schakelen. Vooral vanuit de linkse milieuhoek wordt nogal eens gesuggereerd dat ‘klimaatontkenners’ –in werkelijkheid klimaatrealisten– geen stem zouden mogen hebben, feitelijk ziek en ‘gestoord’ zijn en daarom verplicht behandeld zouden moeten worden.

Ook vanuit Brussel zijn vergelijkbare suggesties gehoord over burgers die zich openlijk verzetten tegen de EU. De autoriteiten kunnen sinds 2013 in theorie officieel een beroep doen OOG, ‘anti-autoritair gedrag’, om tegenstanders van hun beleid ‘legaal’ de mond te snoeren. Het behoeft geen uitleg dat op het moment dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren de fascistische staat een feit zal zijn.

 

Xander

http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/01/Ongehoorzaamheid-aan-overheid-officieel-een-psychiatrische-stoornis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: