Spring naar inhoud

De dokter schrijft voor: het basisinkomen

europees-basisinkomenWat maakt mensen ziek?

Infectueuze stoffen zoals bacteriën en virussen en persoonlijke factoren zoals roken, slecht eten en een sedentaire levensstijl.

Maar geen van deze is te vergelijken met de manier waarop armoede mensen ziek maakt.

Het voorschrijven van medicatie en een verandering in levensstijl voor mensen die lijden onder een gebrek aan inkomen blijkt niet voldoende.

Er moet begonnen worden met het voorschrijven van gezonde inkomens.

Decennia van studies hebben aangetoond dat gezondheidszorg slechts 25% deel uitmaakt van de gezondheid.

Factoren als inkomen, onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting en voedselzekerheid, hebben een veel grotere impact op het feit of we al dan niet ziek of gezond zullen zijn.

Van deze factoren is inkomen de meest belangrijke, omdat het toegang heeft tot alle andere genoemde factoren die de gezondheid bepalen.

Mensen met een laag inkomen hebben meer kans om vroegtijdig te overlijden of ziek te worden dan mensen met een hoger inkomen.

Ongeacht leeftijd, geslacht, ras of woonplaats.

Geen wonder dus dat steeds meer artsen en beleidsmakers zich achter het idee van het basisinkomen beginnen scharen.

Image title

Het basisinkomen is een benadering in de armoedebestrijding die veel eenvoudiger en minder gestroomlijnd is dan de bestaande sociale programma’s.

Het is ook een slim alternatief voor deze programma’s die vaak hun doel voorbijschieten.

Het zorgt er voor dat mensen uit de armoede blijven.

Vorig jaar ondertekenden 194 artsen uit Ontario die opriep tot een pilootproject met het basisinkomen.

Deze brief werd overhandigd aan de minister van Volksgezondheid Eric Hoskins, ook een arts trouwens.

In de brief werd geschetst hoe armoede leidt tot hogere kosten in de behandeling van hart-en vaatziekten, depressie, diabetes en tal van andere ziekten.

Bijna terzelfder tijd werd een rapport gepubliceerd dat de meest officiële blik gaf over het basisinkomen in Canada sinds de jaren 70 van de vorige eeuw.

Een regeringsadviesgroep van de provincie Saskatchewan over armoedebestrijding, die bestaat uit gewone burgers en hoge ambtenaren raadpleegden en beoordeelden de belangrijkste organisaties die werken met mensen in armoede.

Hun aanbevelingen omvatten het ambitieuze doel om armoede tegen 2020 met de helft te doen verminderen in de provincie Saskatchewan.

Dit vraagt een krachtdadig beleid.

In consensus kwam de werkgroep tot het besluit dat een proefproject met het basisinkomen een effectieve en haalbare manier is om dit te doen.

Er is steeds meer bewijs dat het blijven aanvaarden van armoede veel duurder is dan het investeren in het welzijn van de mensen;

Op dit ogenblik gaat 3,8 miljard dollar verloren uit deze provinciale economie. Dit is 5% van het BBP.

Door gezondheidskosten, sociale kosten en verminderde economische kansen.

In de provincie Ontario werden de kosten van armoede zelfs geraamd op 30 miljard dollar per jaar.

Waar experimenten met het basisinkomen werden geprobeerd ( zowel in de ontwikkelde landen als in ontwikkelingslanden), waren de resultaten indrukwekkend.

Het Mincome experiment dat in Dauphin,Manitoba Canada werd gehouden in de tweede helft van de jaren 70, resulteerde in een hogere scholingsgraad, een daling van het aantal ziekenhuisopnames met 8,5%, grotendeels te wijten aan minder ongevallen, letsels en betere geestelijke gezondheid.

Image title

Volgens het Canadees Instituut voor Gezondheidsinformatie spendeerden de Canadezen in 2014 in totaal 63,6 miljard dollar aan ziekenhuisfacturen.

Dit betekent dat een daling van 8,5% een besparing zou opleveren van 5,4 miljard dollar.

Gezondheid is slechts één van de vele gebieden waarbij sociale investeringen een besparing opleveren van de publieke middelen, die bovendien het leven en welzijn van de mensen verbetert.

Sommige veranderingen in het beleid gebeuren langzaam met stapsgewijze bewegingen bij de publieke opinie.

Maar telkens weer krijgt een idee dat aanvankelijk buiten de grenzen van het haalbare leek, momentum.

Wanneer politieke leiders gezondheid als een prioriteit beschouwen, zullen ze overgaan tot actie en het basisinkomen invoeren.

Danielle Martin is huisarts en lid van het Women’s College Hospital Institute waar gewerkt wordt aan gezondheidszorg oplossingen en virtuele zorg.

https://yoo.rs/redactie/blog/de-dokter-schrijft-voor-het-basisinkomen-1462527228.html

1 reactie »

  1. Het begint al met wat we eten. Ik ben zelf arts en als ik bemerk wat we tijdens de studie over voedingsleer in het onderwijs krijgen is lachwekkend en slecht.
    Interessant zijn altijd consulten die ik heb met buitenlanders, Turken en Marokkanen. Dan vraag ik altijd waar ze vandaan komen en hoe bijvoorbeeld de conditie en leven is van de grootouders, als die op het platteland leven met een eigen boerderij en zelfvoorzienend. Regelmatig krijg ik dan het verhaal dat deze mensen zeer oud werden, 90 jaar en ouder, vitaal en zonder medicijnen! Verdorie, heeft Weston Price, een arts onderzoeker jaren 30 die veel onderzoek deed naar voeding van bepaalde bevolkingsgroepen en schedelonderzoek, toch gelijk?
    Kan een goede gezondheid inderdaad zo eenvoudig zijn en goedkoop? Ja.
    Echter zieke mensen zijn big business, we moeten wel realistisch blijven hoe de wereld nu in elkaar steekt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: