Vlakke aarde ( Flat earth) Experimenten deel 2 – het Airey’s Failure experiment
Veel mensen vragen mij naar bewijzen voor de vlakke aarde (flat earth). In deze reeks zal ik er een aantal behandelen. In dit deel het het Airey’s Failure experiment.
George Biddell Airy (Alnwick, 27 juli 1801 – Greenwich, 2 januari 1892) was een Brits astronoom en wiskundige en van 1835 tot 1881 Tot zijn vele prestaties behoren zijn werk in planeetbanen, het meten van de gemiddelde dichtheid van de Aarde, een methode voor het oplossen van tweedimensionale vraagstukken in de mechanica van vaste lichamen en, als Astronomer Royal, het opnieuw berekenen van meridiaan van Greenwich door het Koninklijk Observatorium van Greenwich als de nulmeridiaan. (volgens wikipedia)
Maar met zijn werk wilde hij ook vaststellen of de aarde bewoog of dat de sterren bewogen. Hiervoor bedacht hij een experiment dat later zijn “failure”mislukking werd genoemd. Hij kon namelijk op geen enkele manier vaststellen dat de aarde bewoog en bewees eigenlijk het tegengestelde. De aarde is stationair en de hemel beweegt.
In zijn experiment stelde hij een telescoop op die een bepaalde ster moest waarnemen.
Als de hemel en de aarde stil zouden staan ten opzichte van elkaar zou de telescoop recht omhoog gericht kunnen worden om de ster continue in beeld te houden. Maar omdat we kunnen zien dat de sterren gedurende een nacht een beweging maken moest hij zijn telescoop onder hoek zetten om het invallende licht te compenseren.
Maar door het hellen van de telescoop is nu nog niet te zien of de aarde beweegt of dat de hemel beweegt. Het resultaat is namelijk het zelfde. zoals hieronder te zien
Het licht valt in beide gevallen onder de zelfde hoek in de telescoop. Airly bedacht nu da als hij de telescoop met water zou vullen hij vast kon stellen welke van de twee er bewoog.
In een met water gevulde telescoop is de lichtsnelheid namelijk anders van snelheid. In het geval dat de aarde beweegt zal het licht dus gebroken worden en onder de zelfde hoek zal de ster dan niet meer zichtbaar zijn. Om toch de ster te blijven zien moet de helling verhoogt worden.
Maar als de hemel beweegt heeft de telescoop geen extra helling nodig zoals hieronder is weergegeven
Maar…. dit was niet de bedoeling !!! De aarde mocht niet vaststaan want we leven toch op een ronddraaiende bol ? Vandaar dat dit experiment zijn “Failure” mislukking werd genoemd.
Maar eigenlijk is er natuurlijk niks mislukt, want als je aantoont dat de wereld geen eigen beweging heeft is dat ook een uitkomst die aangeeft dat het heliocentrische model misschien wel eens niet correct is.
Wil je het hele experiment nog eens kijken zie de video hieonder
In het volgende artikel komt het Michelson-Gale experiment aan bod