Spring naar inhoud

Vlakke aarde ( Flat earth) Experimenten deel 1 – Het Bedford kanaal

vlakke aardeIn de speurtocht naar de werkelijkheid kwam ik, zoals velen van jullie bekend het verhaal van de vlakke wereld tegen. Voor mijzelf ben ik bijna voor 95% overtuigd dat de wereld zoals we die kennen geen bol is in een oneindig universum, maar een vaste vlakte onder een soort van koepelconstructie.  Hoe het precies is vormgegeven is nog onderwerp van studie en hier dus later meer over.

Maar dat de wereld niet ronddraait met een snelheid van 1600 km/uur en zover wij kunnen waarnemen een vlakke plaat is staat voor mij echt wel vast. Om dit aan te tonen zal ik in een serie van artikelen een aantal experimenten de revue laten passeren.

Om te beginnen gaan we kijken naar het Bedford kanaal experiment. Dit is waarschijnlijk het meest tot de verbeelding sprekende experiment. Het betreft hier een kanaal in Engeland Nordfolk genaamd het Old bedford Canal. Dit kanaal is over een lengte van 10 kilometer totaal recht en heeft geen bochten.

Om vast te kunnen stellen dat de aarde een bol is zou na 10 kilometer het oppervlakte van het water niet meer zichtbaar moeten zijn. Als de aarde een doorsnede heeft van 12.742 km dan kun je uit rekenen wat de kromming van de aarde zou moeten zijn. Op deze site kun je het makkelijk berekenen.

Maar je kunt het ook eenvoudig zelf berekenen met deze formule:

Kromming (mtr)  = afstand in km in het kwadraat x 0,078 mtr

Op deze manier kun je berekenen dat op een afstand van 10 kilometer voorwerpen 7,8 mtr onder de horizon zouden moeten verdwijnen.

He experiment zelf is als volgt uitgevoerd. Aan het beginpunt is een waarnemer in het water geplaatst met een telescoop die zich 50 cm boven de waterspiegel bevindt.  Doordat het kanaal geheel recht is heeft de waarnemer dus volledig vrij zicht.

 

De tweede persoon gaat met een bootje het kanaal afvaren met op de achterzijde van het bootje een rode vlag ook op 50 cm boven het water.  Door deze opstelling kunnen we dus vaststellen of het oppervlak recht of gekromd is.

Het blijkt nu uit dit experiment dat de boot over de gehele 10 kilometer geheel in het zicht blijft en daarmee dus bewijst dat er geen kromming in het wateroppervlak zit. De rechtstreekse conclusie hieruit is weer dat de aarde dus ook wel vlak moet zijn.

In de onderstaande video kun je het nog eens zelf bekijken.

In het volgende deel het Airey’s Failure experiment

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: