Spring naar inhoud

Top secret: de aarde is plat – KIJK

De vlakke wereld (flat earth) is nu ook in de KIJK opgedoken. Uiteraard wordt het hier afgedaan als een complot zonder echt serieus naar de bewijzen te kijken, maar toch leuk dat een onderwerp dat zoveel discussie oproept een keer wordt aangekaart.

Hieronder het inleidende artikel op internet van de KIJK

 

Top secret: de aarde is plat

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. Hoe ontstaan die verhalen en wat is ervan waar? Deze keer: waarom we niet mogen weten dat we op een schijfvormige planeet leven.

Het jaar 2016 is complottechnisch uitstekend begonnen. Ene TigerDan925 ontketent een heuse internetrel door een filmpje op YouTube te zetten waarin hij ontkent dat de aarde plat is. Nogal vreemd, want hij behoorde tot de club Flat Earth Society. Maar nu zet hij de leden daarvan ineens te kijk en maakt ze zelfs uit voor leugenaars. Die zijn daar niet blij mee: in de duizend-plus commentaren onder het filmpje wordt hij meermaals een verrader genoemd.

Twee weken later krijgt de Amerikaanse rapper B.o.B. het aan de stok met de beroemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson. In een reeks tweets klaagt B.o.B. namelijk over hoe de overheid, en dan vooral de NASA, geheim houdt dat de aarde eigenlijk zo plat is als een pannenkoek.

Hilariteit alom. De twee voorvallen illustreren vooral dit: het is anno nu nog prima mogelijk om te geloven dat de aarde niet rond is. Op diverse fora discussiëren aanhangers van de platte- aarde-theorie bloedserieus over de implicaties ervan voor de zwaartekracht, Einsteins theorieën en ons zonnestelsel. Dat ruimtefoto’s en ander beeldmateriaal overduidelijk een bolle aarde laten zien, vinden deze mensen blijkbaar niet overtuigend.

Dit is het begin van een aflevering Complot!, te vinden in KIJK 4/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 24 maart tot en met 20 april.

Bekijk hieronder de reactie van Neil deGrasse Tyson op rapper B.o.B.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Elkysium/FES

 

 

 

ookComplot!: waarom we niet mogen weten dat we op een schijfvormige planeet leven. (Lees verder…)

Bron: Top secret: de aarde is plat – KIJK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: