Spring naar inhoud

Hoe kun je op spectaculaire wijze ruimtefoto’s faken

Water, kleurstoffen, zout en kattenvoer zijn gebruikt om deze spectaculaire foto’s te maken die er uitzien als foto’s gemaakt door de Hubble telescoop.

 

Alles wat hij gebruikt is een scanner, een paar glazen, water, kleurstof, zout en kattenvoer ( ja echt).

Met deze middelen creert hij een fictief universum dat dus bijna niet van de foto’s van de NASA zijn te onderscheiden.  Het mooie is dat hij zelf de foto’s presenteert als zijnde van zijn eigen ruimtevaartsonde. Die hij fictief door het universum laat reizen. De foto’s zijn zijn bewijs van de reis die de ruimtesonde heeft gemaakt.

De NASA presenteert ons ook foto’s die als bewijs dienen voor de ruimte, die gemaakt zijn door de Hubbletelescoop.  Wat is nu het verschil?   Waarom moeten we de NASA nu wel geloven en deze fotograaf niet.  Heel eenvoudig, de fotograaf geeft toe dat hij de foto’s heeft gefaked en de NASA niet.  Verder kun je als kijker geen onderscheidt maken.

Planet - bottom of a glass containing half and half, water, food coloring

Deze planeet is in werkelijkheid de bodem van een glas dat gevuld is met room, water en kleurstoffen.Baraty was al sinds kindzijn gefasineerd door het universum,  Als hij de foto’s van de ruimtetelescoop de Hubble Space Telescope zag was hij verbluft door hun schoonheid. Dat dit hem heeft aangezet deze beelden na te maken.

Nebula - makeup, olive oil, chalk, baby powder, salt, water

Nebula – gemaakt met makeup, olijf olie, kalk, baby poeder, zout en waterHij maakt de foto’s door alle objecten en ingerdienten op de glasplaat van een scanner te plaatsen. De klep gewoon openlatend waardoor de zwarte achtergrond ontstaat.  Door nu een gevuld glas te plaatsen met kleurstof en vloeistof creert hij zijn planeten.

Nebula with gas streams - cat fur, garlic powder, salt, flour, cumin, turmeric

Nebula met gas stromen – gemaakt met kattenvoer, knoflook poeder, zout, meel en komijnDe sterren worden gevormd door de zoutkorrels en specerijen die oplichten op het glas.

Zijn foto’s zijn zo geloofwaardig dat veel mensen geloofden dat deze echt waren en genomen door zijn WANDER ruimteprobe.

Uit bovenstaand verhaal blijkt maar weer hoe makkelijk wij zijn te manipuleren. We geloven makkelijk wat ons als wereklijkheid wordt gepresenteerd alleen omdat dit gepresenteerd wordt door een “geloofwaardige”organisatie.  Maar als je kritisch kijkt naar de foto’s van de NASA kun je concluderen dat deze veelal ook door computer simulatie in elkaar zijn gezet.

Maar als dit daadwerkelijk zo is , wat moeten wij dan nog wel geloven. Wat is dan nog de waarheid.

Bron: How to fake spectacular space pictures using food colouring, cat fur and a scanner – Mirror Online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: