Spring naar inhoud

De stille staatsgreep ! (1) | NU WIJ!

De bevolking wordt steeds gefrustreerd, politiek luistert niet langer. Ze willen de problemen niet zien. Het spel wordt gespeeld, maar de stukken staan in de freewheel stand. Problemen worden geschapen maar de oplossing laat veel te lang op zich wachten.

Macht en geld dat regeert nu al langer dan 20 jaar, het is sluipend begonnen ! In de jaren 80 begon het in de United Kingdom, Thatcher was de stakingen beu , de vakbonden aldaar waren oppermachtig en terecht ! Het idee dat werkgevers gebonden waren aan sociale afspraken was haar een doorn in het oog. Ze ging een bondgenootschap aan met de VS want ja dat land wist wat zaken doen was en veel bedrijven voelden zich geknecht. Deze bedrijven hadden meer voor ogen dat de mensen er waren om hen te steunen ipv andersom, winst dat moest er behaald worden, regelgeving om misstanden te voorkomen werd ter discussie gesteld.

Het Neoliberalisme was geboren. Het draagvlak ontbrak geheel, en de britse bevolking had behoorlijk te lijden onder Thatcher. Armoede nam schrikbarend toe. Oproep politie werd ingezet tegen stakers die haar regeringsbeleid niet pikten. Zo brak zij de stakingen en pleegde ook nog landverraad door de VS het verder te laten regelen. De Falkland oorlog was een welkome afleiding van het binnenlands beleid. Niettemin waren haar “bezuinigingen” funest voor het Britse volk. Multinationals werden langzaam wakker en zagen hun kans. We moeten meer over laten aan de markt en met minder regels. Lobby groepen draaiden overuren en voordat wij het in de gaten hadden waaide het Thatcher en Reagan beleid over naar Europa. De EEG had de Euro giraal al ingevoerd en bedrijven die internationaal handelden plukte er de vruchten van. De Euro ( voormalig ECU) maakte de markt open. De bevolking van de EEG had er weinig mee op en merkte er nauwelijks iets van. Het idee van een Europa met vrije handel, naar Amerikaans model, sloeg bij het bedrijfsleven behoorlijk aan. Helaas stonden mensenrechten in de weg maar ook de sociale wetgeving van landen die als zeer rijk bestempelt werden. Die rijkdom moest en zou te gelde gemaakt worden.

Onder Lubbers ( CDA en VVD ) begon de afbraak, we moesten bezuinigen, ons kleine landje had teveel geld en teveel schuld. Ze begonnen al snel te roepen dat uitkeringen te hoog waren. Het begrotingstekort moest omlaag. De PvdA wilde dit graag tegenhouden, want zij wisten dat dit ging leiden tot de grootste afbraak ooit en het opgebouwde sociale stelsel kostte inderdaad nogal wat.

De menselijke factor, de democratie, het waren de nagels aan de doodskist van het Kapitalisme en dat moet gewoon deaud ! Winst voor aandeelhouders, beleggen op de beurs, weg die oude sok ! Risicovol beleggen werd een trend en de bomen groeiden tot in de hemel. Gouden jaren voor de burger braken aan ! Althans zo werd het voorgespiegeld. Economisch werden plannen erdoor gedrukt, verdragen gesloten en zo ontstond de monetaire Unie, “Europa” De Euro werd geboren, maar nog steeds giraal toegepast, wij de bevolking betaalden contant en nog steeds in guldens, marken, dollars, franken en Lire’s. Kapitaal was er voldoende onder de burgers. De generatie van de 30’er jaren voerde de boventoon, fatsoensrakkers, veilige spaarders en zuinig. De oorlog hadden zij meegemaakt met alle verschrikkingen. De baby boomers werden ze genoemd. Zij waren verantwoordelijk voor de opbouw na de oorlog en het tot stand komen van de sociale wetgeving. Ze hadden geleerd van de oorlog en handelden ernaar. “Dit nooit weer !” Dat was het uitgaanspunt !

Maar politiek en de wereldsituatie ( koude oorlog) waren niet in evenwicht, Rusland was een sterk blok en heel solidair, ondenkbaar dat die het neoliberalisme zou omarmen en koesteren. Maar de russen hadden ook na de oorlog een groeiende economie en wilde die ook graag uitbreiden, onder Brezjnev ging dat niet, maar hij recyclede en Gorbatsjov nam de beslissing. Toenadering tot het westen ! Hij stelde Glasnost ( openheid)  in het vooruitzicht en zijn idee sloeg aan. De VS had hierop niet gerekend en verloor behoorlijk wat aan invloed. Mensen waren uitzinnig toen de muur viel tussen Oost en West, Duitsland werd weer een wereldspeler, maar praktisch gezien moesten ze de arme “ossies” steunen tot een levensstandaard van het westen. Afgeschreven oost bedrijven werd nieuw leven ingeblazen en zo werd Duitsland weer een wereldspeler, ditmaal met hulp van de Russen.

Ondertussen in ons landje sloegen de bezuinigen toe, een nieuw politiek stelsel werd van kracht, zuinigheid en participatie werden verlangd. De arbeidsmarkt begon te veranderen. Vaste banen en zekerheid verdwenen langzaam en de flexbaan werd geschapen. De opkomst van de Uitzendbureau’s. Zij gingen allen naar de beurs en maakte gigantische winsten. Voor het bedrijfsleven namen de winsten toe en het regende ontslagen. De reserves waren geheel maximaal, WAO, WW deze potten waren overvol ! Pensioenfondsen hadden een kapitaal wat het voorstellingsvermogen te boven ging. Veel staatsbedrijven ( scheepswerven, vliegtuigbouw en defensieprojecten) kregen nog staatssteun en waren zg Nutsbedrijven. De werkloosheid was nog nooit zo laag !

Het Neoliberale beleid kreeg langzaam een prominente status en het idee van privatisering was geboren. Het idee erachter was , laat de burgers zelf gaan kiezen welke dienst zij afnemen en bij wie, teveel monopolisten ( de staat) maakten de dienst uit en dat drukte de winst voor multinationals ( Unilever, Akzo, Shell ). Als eerste moest de telefonie er aan geloven. Het zou goedkoper, duidelijker en betere service opleveren, dat werd gezegd althans. In alle sectoren werd dat beloofd ! De PTT ( Post Telefoon Telegraaf ) werd KPN en TPG / TNT. Burgers blij, ze hadeen wat te kiezen en inderdaad de tarieven vielen inderdaad naar beneden. Prijsvechters uit het buitenland kregen een deel van de netwerken ( na een veiling die miljarden opbracht) Tele2, Vodafone. De service viel tegen maar de staat was miljarden rijker. De postwet werd echter niet gewijzigd. De infrastructuur van het netwerk ( vast) is met belastinggeld aangelegd, echter de burger kreeg daar geen cent van. Dat was verdienste nummer 1 van de Liberalisering, gemeenschapsgeld werd overgeheveld naar het bedrijfsleven, de markt. Dit onderdeel was te gelde gemaakt.

Hierna volgde staatsbedrijf nummer 2, de NS, ook deze werd opgesplitst en leverde miljarden op. Ook hier stond de burger met lege handen. Duur, Onbetrouwbaar en Onwerkbaar.

Toen de afbraak van het OV, gemeentelijk vervoer en streekvervoer werd gebundeld opgedeeld en verkwanseld, de bewegingsvrijheid van de burger was succesvol ingeperkt. Het geld van de verkoop viel in handen van bedrijven en staat. Wederom stond de burger met lege handen. De zeperd was echter nog niet compleet. Scheepswerven moesten zichzelf gaan bedruipen , maar ook de vliegtuigbouwers. De oplossing was simpel en doeltreffend. Opheffen en de middelen vervielen aan de staat. Dag Fokker, Dag Verolme ! Dit leverde de staat wederom miljoenen op aan uitgespaarde kosten en subsidies. Het was onverkoopbaar.

Ondertussen werden de vakbonden gebasht en kwamen meer en meer onder invloed van de politieke partijen, het polderen was uitgevonden. Stakingen tegen de afbraak ? Dit werd ontraden, we konden maar beter meebuigen, dan werden we rijker van, want als het bedrijven goed ging ging het met ons ook goed. Je was een rund als je met je vaste baan stuntte. Rechten van werknemers werden sluipenderwijs steeds meer ingeperkt. Protesten bleven uit ! Goedkope arbeidskrachten uit niet westerse landen werden aangetrokken om de lonen in te perken voor ongeschoold personeel. Al snel ontstond een tweedeling in de maatschappij. Buitenlanders pikten de banen in en dat onder leiding van de liberalen ( VVD en CDA ). Ook nu daalden de lonen, uitkeringen werden gecanceld , met een mooi woord noemden ze dat ombuigen.

Nu alles in Nederland verkocht was, bleek dat er zoveel geld over was dat er geen begrotingstekort was maar een begroting overschot. De Euro deed zijn intrede en het Europesche geld moest op een hoop. De lonen waren gehalveerd, de prijzen stegen met tientallen procenten en de armoede begon toe te nemen. Lagen van de bevolking zakten door het ijs. De onderkant zonk weg, de burgerij die het goed had begon het kapitaal te verliezen. De crisis was uitgebroken.

Maar nog was het bedrijfsleven niet tevreden, torenhoge winsten werden verkwanseld, deze verdampte en weer moest er gesprokkeld worden ! Nu was de privatisering van de zorg aan de beurt. Het AWBZ moest worden opgeheven, want daar zat zo veel in kas, daarmee konden ze jaren vooruit. Evenals de pensioenpot die overliep. Bogus leningen werden verstrekt aan multinationals en verzekeraars. Er werd driftig gegokt met het geld en weg was het. Opgegaan in de wereldeconomie. Wederom stond de burger met lege handen ! Het zorgstelsel werd omgegooid en waar dat toe leidt hoef ik u nu niet meer te vertellen. Afbraak van zorg,solidariteit  en verlies van gezondheid voor de burger. Vertaald naar rijkdom voor de aandeelhouders van verzekeraars en banken. Onrendabele mogen het liefst geen gebruik hiervan maken, dit drukt de winst.

Toch is het een met het ander verbonden, kijken we naar de voedingsindustrie, het gemaksvoedsel, de productie van gewassen en het fokken van vleesdieren, dan zien we dat er flink met het eten geknoeid wordt om zoveel mogelijk geldelijk gewin ervan te maken. De gevolgen voor de burger ? Ondervoeding, vergiftigingen en uitbraak van welvaartsziekten. Monopolies ontstaan bij de farmaceutische bedrijven die voor veel geld hun medicijnen slijten en een behoorlijke winststijging ondervinden van de overproductie.

En de politiek ? Die luistert alleen nog maar naar de taal van het geld. Wilders zij het al “Jullie zijn een Nepparlement”. Nu heb ik niets met Wilders, maar in dit geval heeft hij wel gelijk. De lobbyisten en bedrijfsleven is aan de macht. De burgers zijn vervallen tot melkkoeien die platgedrukt worden door een belastingdruk die zijn weerga niet kent. Nu alle noodzakelijke staatsvoorzieningen, die we zelf hebben opgebouwd, verkocht zijn aan vreemde mogendheden en die niet ten goede zijn gekomen aan de burger mogen we toch wel spreken van een staatsgreep ! Als we kijken wat er met het belastinggeld gebeurt en waar het voor bedoeld is, dan is er nu sprake van roof. Veel betalen en er niets voor terugkrijgen. Eerlijk en rechtvaardig ? Heeft U daar voor gekozen ?

Wat wil de burger ? Betalen voor onderwijs voor iedereen. Goede infrastructuur voor alle verkeer ! Leefbare omgeving ! Veiligheid en bescherming van persoonlijke levenssfeer en heel belangrijk een verdediging tegen de vreemde mogendheid die Nederland en zijn bondgenoten geweld aandoet. Nu alle bovenstaande punten zijn vakkundig door de “gekozen” regering teniet gedaan. Nederland en zijn bondgenoten zijn alle failliet. We betalen voor solidariteit maar steunen de nieuwe machthebbers ! Wie dat zijn ?

De Lobbyist van Shell, Mcdonalds, Starbucks, tabaksindustrie, grootwinkelbedrijven en andere groot geld bezitters. Ze zijn er niet voor U maar voor zichzelf ! Egotrippers die met veel geluk geboren zijn of oud geld wat parasiteert op de bevolking !

(Wordt Vervolgd )

Dr.Snuggles

Bron: De stille staatsgreep ! (1) | NU WIJ!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: