Spring naar inhoud

Focus op betaalde arbeid staat de participatiesamenleving in de weg – Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen | Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen

De focus op betaalde arbeid staat de participatiesamenleving in de weg.Zonder basisinkomen geen participatiesamenleving? Is het basisinkomen dé oplossing? Het basisinkomen biedt kansen. Dé oplossing is een mentaliteitsverandering.

Adriaan Planken heeft een handreiking geschreven voor mensen die deel willen gaan nemen aan de discussie avonden die de FNV op verschillende plaatsen in het land organiseert tussen 17 november en 4 december 2015 over het thema “Een eerlijke(r) verdeling van werk en inkomen”.

Dit sluit aan bij de primaire impuls die tot het denken over een basisinkomen voor iedereen heeft geleid, namelijk “sociale zekerheid”.“Sociale zekerheid” moet hier breder worden opgevat dan alleen als het systeem dat wij hanteren voor sociale zekerheid voor mensen die anders geen middelen van bestaan zouden hebben, ook al ging het daar oorspronkelijk wel om.

Het gaat hierbij ook om de vraag in wat voor wereld je wilt leven? In die van de ratrace? Ieder voor zich, god voor ons allen? Of in die waarin we zorg hebben voor elkaar en de gemeenschap als geheel.

Een wereld waarin wij met elkaar delen en beheren wat ons in de schoot geworpen is aan materiële en immateriële “goederen”?De laatste 40 jaar heeft de discussie in Europa geleid tot een kristallisatie van wat BIEN, UBIE en de VBi eronder verstaan, namelijk:“Een gegarandeerd inkomen voor iedereen, individueel, onvoorwaardelijk en hoog genoeg om in materiële en immateriële basisbehoeften te kunnen voorzien.“Steeds opnieuw geuite twijfels met betrekking tot het basisinkomen, zijn:Is het wel te betalen?Stopt niet iedereen met “werken”

Ondermijnt het niet de sociale samenhang? (Wat in feite een herhaling is van de eerste twee twijfels.)Wat wil je echter met het invoeren van een basisinkomen bereiken?Gaat het er alleen maar om te zorgen dat niemand meer in armoede hoeft te leven?(Ook al zou dit op zich al voldoende reden zijn.)

Lees verder op:

Bron: Focus op betaalde arbeid staat de participatiesamenleving in de weg – Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen | Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: