Spring naar inhoud

Griekenland had beter de EU kunnen verlaten

De premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, is blij dat zijn land nooit is toegetreden tot de Europese Unie. “Ik ben er vrij zeker van dat ons economische herstel nooit mogelijk was geweest als we lid van de EU zouden zijn geweest,” zei hij.
Vorig jaar zag de eilandstaat definitief af van toetreding tot de EU. IJsland diende in 2009 in Brussel een toetredingsverzoek in, nadat de economie was ingestort door de bankencrisis. De regering van Gunnlaugsson, die in mei 2013 aantrad, was al met de toetredingsonderhandelingen gestopt.
Als zijn land wel lid was geworden ‘zou ons waarschijnlijk het lot van Griekenland beschoren zijn geweest, of dat van Ierland, een land dat alle schulden van de Ierse banken op de belastingbetaler verhaalde’, zo zei hij in een interview met Politico.
Catastrofe
“Als we verplicht waren geweest te doen wat Ierland en Griekenland deden en we de verantwoordelijkheid voor de schulden van onze failliete banken op ons hadden moeten nemen, zou dat een catastrofe zijn geweest en waren we waarschijnlijk nu bankroet geweest,” voegde hij toe.
“Het feit dat we buiten de EU stonden is uiteindelijk van cruciaal belang gebleken voor ons economische herstel,” aldus Gunnlaugsson. “De kans dat we ooit opnieuw lidmaatschap aanvragen is buitengewoon klein.”
Stevig herstel
IJsland heeft inmiddels al het geld dat het leende van het IMF afbetaald. In 2008 moest het land omgerekend 2,1 miljard dollar lenen. IJsland heeft de leningen sneller dan verwacht afgelost. Pas in augustus 2016 zouden de schulden aflopen.
Na een diepe economische crisis in 2009 en 2010 toont de economie van het kleine land de afgelopen jaren weer een stevig herstel. Dit jaar wordt een groei van bijna 5 procent geboekt. Voor 2016 voorspelt het IMF een plus van 3,7 procent.
Bron: NineForNews.nl

Klik op de onderstaande link voor meer….

Vond je dit artikel interessant, deel het dan met je vrienden
Bezoek ook eens mijn blog http://www.renes-wereld.nl http://ift.tt/1zj6bRw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: