Skip to content

“Het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn…

Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort. Dat zegt cardioloog Pim van Lommel, die de afgelopen 20 jaar onderzoek deed naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden.

“De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren,” zegt hij. “Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd. Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie. Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. Het duurde nog 15 jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica. De Australiërs kregen voor hun onderzoek de Nobelprijs. Je ziet dus dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden.”

Volgens Van Lommel is er iets vergelijkbaars aan de hand met het bewustzijn. Dat kan in zijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen. Uit zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen.

Alles op zijn kop

Hij denkt daarom dat het brein geen producerende, maar een faciliterende functie heeft voor het ervaren van bewustzijn. Dat idee werd een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door de psycholoog William James.

Het is een idee dat ons hele wereldbeeld verandert. Het zou namelijk betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn. Het hele universum, de hele materiële wereld, is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop. http://ift.tt/1zj6bRw

Categorieën

Nieuws berichten

De Ware Wereld Alles bekijken

Zoektocht naar de werkelijkheid, holografische virtuele wereld, Flat Earth en bedrog door de NASA. Geheime organisaties ...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: