Spring naar inhoud

Nieuwe, piepkleine accu’s zijn de krachtigste ter wereld

Nieuwe, piepkleine accu’s zijn de krachtigste ter wereld

Piepklein zijn ze: de micro-accu’s die wetenschappers van de universiteit van Illinois ontwikkeld hebben. Maar tegelijkertijd zijn ze superkrachtig: u zou er de lege accu van uw auto mee op kunnen laden. En nog snel ook!

“Dit is een hele nieuwe manier om over accu’s na te denken,” stelt onderzoeker William P. King. “Een accu kan veel meer kracht leveren dan mensen ooit dachten.” En het werd tijd dat we zo’n accu zouden ontwikkelen. “De afgelopen decennia zijn elektronica steeds kleiner geworden. Net als de onderdelen waarmee een computer ‘denkt’. Maar de accu bleef achterlopen. Dit is een microtechnologie die dat allemaal kan veranderen. Nu presteert de krachtbron net zo goed als de rest.”

Keuzes
De nieuwe micro-accu’s kunnen veel energie opslaan, veel energie leveren en doen dat ook nog eens snel. En dat is een doorbraak. Hadden we in het verleden veel kracht nodig – bijvoorbeeld om een radiosignaal over een grote afstand te versturen – dan waren we aangewezen op een condensator: een elektronisch component dat energie heel snel laat vrijkomen, maar slechts een zeer beperkte hoeveelheid energie kan opslaan. Hadden we in het verleden veel energie nodig – bijvoorbeeld om een radio gedurende lange tijd te laten spelen – dan grepen we naar accu’s of brandstofcellen. Zij kunnen veel energie opslaan, maar hebben weer als nadeel dat ze die energie langzaam laten vrijkomen en ook veel tijd nodig hebben om weer op te laden. “Je moet altijd iets opofferen,” merkt onderzoeker James Pikul op. “Als je veel energie wilt, kun je niet veel kracht krijgen. Als je veel kracht wilt, kun je niet veel energie krijgen.” En dat is een probleem. Zeker in deze moderne tijd waarin apparaten zowel veel energie als veel kracht nodig hebben. “En onze accu’s beginnen dat nu te leveren.” http://ow.ly/G0RGL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: